Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN: s kritik bakbinds av USA

Varje gång FN velat göra skarpa uttalanden om Israels politik och brott mot mänskliga rättigheter har USA urskuldat Israel och hindrat samfälld FN-kritik i kraft av sin vetorätt.

Annons

Nu senast gäller blockeringen angreppen mot den internationella konvojen med förnödenheter till Gaza där USA till och med lägger skulden på organisatörerna av hjälpsändningarna.

Företrädare för FN har snabbt kommit med skarpa uttalanden och krävt oberoende utredningar och Sverige har instämt i dessa krav. För muslimsk befolkning i Mellanöstern och Centralasien är det obegripligt att Sverige kan kritisera Israel men ändå militärt stödja dess främsta militära bundsförvant militärt i Afghanistan. Det handlar där om militär kontroll av uppmarschvägar och flygbaser i området samt viktiga naturtillgångar. Vid ett eventuellt planerat missilangrepp mot Israel med kärnvapen från Iran kan USA från baser i Afghanistan lägga hinder i vägen och preventivt slå ut för Israel hotande militära resurser. Att åberopa mänskliga rättigheter som skäl för ISAF:s närvaro klingar falskt när USA hållit människor fängslade i åratal utan rättegång och utsatt dem för tortyr i strid mot konstitutionen och internationell rätt. Samma brutala metoder har gång på gång påvisats från israelisk sida.

Sverige har genom sitt militära engagemang i Afghanistan de facto ställt upp på USA: s sida i konflikten mellan araber och judar och i handling sanktionerat brotten mot mänskliga rättigheter. Konsekvenserna därav har blivit tydliga när det gäller den angripna konvojen. Vår tidigare roll som oberoende medlare i sådana konflikter är förstörd och utan att konsekvenserna diskuterats politiskt i vårt land.

Vi har dessutom reducerat resurserna att försvara vårt eget territorium till en nivå som ledande inom försvaret anser helt otillräcklig både när det gäller personal och utrustning. Nästan hela vårt materielanslag satsas på lätt pansrade hjulfordon, som är odugliga för att möta ett massivt anfall med pansar i Skandinavien. Toppmoderna Leopardstridsvagnar för miljarder är i malpåse. Att förlita oss på hjälp från fjärran länder i Nato som saknar vår motivation och vana vid terräng och klimat samt knappast hinner hit i tid är ett vågspel som kritiserats av höga officerare i dagspress.

Överfallet på konvojen tydliggör också att vi tillsammans med likasinnade nationer måste arbeta för att FN skapar en stående militär insatsstyrka med tillräckliga resurser för snabb och omfattande militär insats som inte beror av stormakters godtycke och egna strategiska intressen. Den ska finansieras av alla medlemsstater inte enbart av de länder som deltar i styrkan. Då har vi också råd med ett nationellt försvar värt namnet.

Karl-Yngve Åkerström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel