Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytten som väcker starka åsikter

Trafiken kommer att öka, byggnaden är inte anpassad och avslå hela förslaget. Ja åsikterna väntar inte på sig när de som är berörda får säga sitt om flytten av Systembolaget.

Det har under en lång tid varit en aktuell fråga som väcker starka känslor. Det handlar om flytten av Systembolaget i Lillänge. Systembolaget är i behov av större utrymme och i det nybyggda Ica kvantum finns lösningen.

Men att flytta en verksamhet till en annan fastighet är inte så lätt som man kan tro. Den nuvarande detaljplanen för området Hagvägen i Odenskog tillåter bara att ett antal kvadratmeter får användas som dagligvaruhandel, som Systembolaget räknas som. Därför behöver detaljplanen för området göras om. Så kommunen har skickat i väg den här ändrig på samråd och åsikterna har inte väntat på sig.

Framför allt handlar det om trafikfrågor och ifrågasättandet av att kommunen satsar på ett nytt område och lågprioriterar "gamla" Lillänge.

Polisen menar bland annat att det finns en risk att såväl industriområdet i Odenskog samt Fagerbacken och Krondikesvägen kan komma att bli mer belastas av trafik om Systembolaget flyttas.

Lövsta förvaltnings ab föreslår att hela förslaget avslås, eftersom nuvarande byggnad som Systembolaget ligger i är mer anpassat för trafik, parkeringsmöjligheter, än vad det nya är. Utöver det har också Vänsterpartiet och Miljöpartiet ifrågasatt kommunens planer.

Kommunen själva hänvisar till den handelspolicy som kommunfullmäktige klubbat igenom angående utökad handel i Odenskog. Samhällsbyggnadsnämnden har också gjort en bedömning av trafikmängden som skulle kunna uppstå. Slutresultatet är att trafikmängden inte kommer att påverkas i någon större utsträckning och utomhusluften bedöms heller inte påverkas.

Efter samrådet har förslaget bearbetats och berörda sakägare får möjlighet att yttra sig i frågan på nytt.