Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttar tillverkning till länet

När flera företag väljer att förlägga sin tillverkning till låglöneländer väljer Malin Lilliesköld att göra helt tvärtom.
Nu flyttar hon sin produktion av disktrasor från Kina till Östersund.

2012 sa Malin Lilliesköld från Östersund upp sig från sitt heltidsjobb för att satsa helhjärtat på sitt företag Flower scrub och sin uppfinning – en disktrasa med skrubbfunktion som är tänkt att underlätta rengöring.

När idén skulle omsättas i färdiga produkter valde hon att vända sig till en fabrik i Kina via kontakter på Exportrådet.

– På något vis tänkte jag att "ja det är väl i Kina man ska göra det här". Det blev naturligt att börja så, säger Malin Lilliesköld.

Nu, två år senare, gör hon i stället helt om och avslutar samarbetet i Asien för att i stället tillverka trasorna i samarbete med Lindevalls industri i Odenskog.

– Tankarna har funnits länge och det är inte så enkelt med Kina, med kulturkrockar, långa ledtider och det är väldigt oflexibelt samtidigt som man vill ha det nära och kanske kunna skapa lite jobb här.

Samarbetet med de kinesiska fabrikerna har inte varit problemfritt. Den första leveransen av 10 000 förpackningar disktrasor höll på att sluta i katastrof.

– Det var riktigt dålig kvalité. De sprack och gick sönder och allt möjligt hände med dem. Jag var fruktansvärt stressad när jag insåg det, berättar Malin.

Redan då började tankarna på hur mycket enklare det vore att ha produktionen på hemmaplan.

Blir det mycket dyrare att producera i länet?

– Grejen är den att det inte ser ut att bli någon större skillnad. Det är så många fördelar med närheten vid kvalitetskontroller och inköp, säger Malin Lilliesköld.