Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttar söderut med hela familjen

Helena Lundmark och hennes familj har beslutat sig för att lämna Härjedalen. Hennes gamla föräldrar får inget boende i äldreomsorgen. 

Helena och Peter Lundmark flyttar så snart gården utanför Vemhån är såld, gården de lever på och av och som funnits i släkten i snart hundra år. Där driver familjen ett företag med turridning, ridskola, ridläger och föder upp islandshästar.

Helena föräldrar Inga-Lill och Bertil Wahlström har köat till äldreboende sedan i maj. I över tre månader, som är den tid kommunen har på sig att lösa ett sådant behov. 

– Vi har fått beskedet att det är elva före i kön. I princip är det elva personer som måste dö för att mina föräldrar ska få plats. Inget har hänt i kön under den här tiden. Ska jag vara glad för det – att ingen har dött – eller ska jag hoppas att någon gör det så att mina föräldrar får en lägenhet i Sveg? funderar Helena. 

Helenas föräldrar har blivit erbjudna äldreboende i Lillhärdal men har tackat nej till det. 

– De skulle bli helt isolerade i Lillhärdal, de känner inga människor där. På Sveg har de vänner och känner sig hemma. Självklart är det dit de ska flytta. 

Den kommun i Halland som Helena varit i kontakt med erbjuder omedelbar inflyttning i äldreboende. 

Det finns även en annan orsak till att Helena och Peter tar hela familjen med sig söderut; dottern Vendela behöver gå i särskola. 

– Här ska man inte bo om man har barn med särskilda behov. Vår dotter har inga vänner, här finns inga gelikar. Jag vill inte skicka iväg ett barn som mentalt är sex år på internat, trots att hon på papperet är 14 år, säger Helena. Hon funderar också över vad det ger för signaler när särskolebarnen skickas härifrån. 

Vendela trivs på skolan i Vemdalen men hon har få kamrater så skolan tror att det vore bättre för henne att gå på särskolan i Östersund. 

– Det måste gå att ha en särskola i Härjedalen istället för att skicka barnen på internat, långt hemifrån när de inte är mogna för det. I Halland erbjuder de särskola till Vendela fyller 21 år. Det blir också betydligt närmare till Lund där Vendela får specialistvård. Att skumpa på buss till Umeå eller åka ett dygn med tåg till Lund har Helena fått nog av.