Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttade bageriet från Frösön till Hammerdal

Frösö Delikatesser, med riktigt hembakat tunnbröd, finns faktiskt nu för tiden i Hammerdal, dit Fredrik Ekbom har flyttat det. Men kunderna bor fortfarande i Östersund.

Fredrik Ekbom och hans sambo köpte ett fritidshus i Fyrås. De fann att de trivdes i trakten, och för fem år sedan köpte de ett hus, och flyttade från Östersund till Hammerdal. Fredrik hade elfirma, men började känna att han ville hålla på med något annat:

– Jag gick först en kurs hos Eldrimner, om vin-/cidertillverkning. Sedan dök annonsen upp, att ett bageri på Frösön var till salu, och då kände jag att det var helt rätt.

Bageriet, som har fått namnet Frösö Delikatesser, flyttades nu i vår till Hammerdal. Fredrik hade då redan köpt tre hyresfastigheter i Hammerdal, och en lokal i en av dem byggdes om för att inrymma företaget. Förutom Fredrik arbetar också hans bror Joakim Ekbom i bageriet. Bröderna bakar mjukt tunnbröd efter hemligt recept och även ett lite segt, halvhårt bröd som blivit väldigt populärt hos kunderna. Brödet bakas för hand. Den enda maskinella hjälp man har är en kavlingsmaskin som utför den första kavlingen:

– Det är för att kakorna ska bli riktigt runda och jämntjocka, säger Fredrik, men de måste kavlas färdigt för hand.

Fredrik kavlar och Joakim gräddar. Gräddningen sker förstås i en så kallad Hammerdalsugn. På en vecka bakar man ungefär 800 - 1000 kakor. Två dagar i veckan kör man till butiker i Östersund och levererar bröd, för kunderna finns fortfarande i Östersund.

– Den enda kund vi har i den här kommunen är Tårtbit'n här i Hammerdal. Fast vi hinner inte leverera något mera, just nu.