Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta runstenen? Glöm det politiker!

Placeringen av runstenen på Frösön får kritik i en skrivelse till länsstyrelsen.

I ett brev från en tjänsteman på Östersunds kommun ställs frågan om det är möjligt att flytta runstenen till den så kallade Runudden nere vid stranden.

Det pågår ett utvecklingsarbete vid stranden och i en motion till fullmäktige har två ledamöter i kommunfullmäktige föreslagit att runstenen flyttas till Runudden. Men fullmäktige behöver mer information i ärendet och har vänt sig till länsstyrelsen.

Det är inte första gången förslag om att flytta runstenen dyker upp hos politikerna i Östersunds kommun, men det är knappast något som kommer att genomföras.

– Det är andra gången bara i år som någon kommer på den här idén. Men runstenen är en fast fornlämning och den flyttar man inte på. Punkt, säger Olle Hörfors som är antikvarie och arkeolog på länsstyrelsen.

– Jag kommer aldrig att lämna något tillstånd att flytta den där stenen så länge det inte finns något allvarligt fysiskt hot mot att den ska bli skadad.

Fasta fornlämningar är skyddade i kulturminneslagen och där finns ett generellt förbud mot att flytta eller ändra en fast fornlämning.

Enligt Olle Hörfors har det i något fall förekommit att man flyttat ett par runstenar i Östergötland, på grund av att de stod alldeles för nära en väg och blev nedstänkta med vägspalt.

Runstenen på Frösön är placerad innanför den så kallade Landstingsborgen.