Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingen Samir: "Syriska säkerhetstjänsten har agenter här"

På torsdagen kom de första syriska flyktingarna till Åre Continental Inn.
Nu berättar de för Länstidningen om krigshelvetet i hemlandet – och hotet inifrån.
– Regimen kan skicka med agenter som utger sig vara flyktingar så vi måste vara väldigt försiktiga, säger Samir.

Annons

När Länstidningen besöker Åre Continental Inn på fredagen har den andra bussen med asylsökande anlänt några timmar tidigare. Flera busslaster väntas den kommande tiden.

Några av flyktingarna uppger att de kommer från Eritrea där oroligheter nyligen blossat upp igen. Men de flesta kommer från krigets Syrien. Ett land som enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch rankas som bland de absolut värsta i världen när det gäller mänskliga rättigheter.

– Vi åkte för en månad sedan ungefär. Först kom vi till Italien. Därifrån åkte vi genom Frankrike, Belgien, Köpenhamn och nu Sverige, säger Samir.

Länstidningen träffar honom och en handfull till syriska män utanför deras rum i en mindre barackliknande byggnad på baksidan av Åre Continental Inn.

Samir säger att han jobbade inom turism- och hotellbranschen innan kriget. Kriget har varit ett helvete för honom och hans familj.

– Jag hade ett fint hus med elva rum. Men det är sönderbombat. Jag har förlorat precis allting, säger han.

Enligt Samir så är inte faran över för honom och hans kamrater. De flesta likt Samir har sina fruar, barn och annan familj kvar i Syrien.

– Syriska säkerhetstjänsten har agenter här. Om de får reda på att jag är här och pratar mot regimen kan det gå illa för (min familj), säger Samir och visar en bild på en till synes död och mycket illa medfaren person på sin mobiltelefon.

– Det är min systers man. Vi fick reda på i går att han fått halsen avskuren. Han satt fängslad av regimen, säger Samir luttrat.

Den syriska säkerhetstjänsten, eller Shu'bat al-Mukhabarat al-'Askariyya, som är det formella namnet, har under lång tid varit ett kraftfullt maktverktyg åt det styrande Baathpartiet och den nuvarande presidenten Assad.

– Mina kamrater litar jag på. Men bland de andra som kommer hit måste jag vara försiktig. Det går inte att veta vem man kan lita på helt enkelt, säger Samir.

Vad är din plan för framtiden?

– Nu ska jag först vänta och se om jag får stanna. När jag fått det beskedet ska jag försöka få hit min familj, säger han.