Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbarn stor omställning för personal och elever

Tiotals nya barn från andra länder på Centralskolan har inneburit en stor omställning. Men rektor Carina Nilsson är glad över tillskottet.
Och Radwan Wafai, 12 år, från Aleppo i Syren, trivs väldigt bra på skolan

Radwan Wafai kom med sin familj till Ytterhogdal för omkring ett år sedan tillsammans med sin familj. Kriget i Syrien tvingade dem på flykt och nu går han på Centralskolan.

– Jag tycker mycket om Ytterhogdal. Jag gillar att spela fotboll och innebandy. Det är lätt att få kompisar här, säger han.

Skolan och förskolan har i dag 17 elever som är flyktingar och fler är på väg in. Och det blev en stor omställning för skolan när det för ungefär ett år sedan blev klart att 50 asylsökande skulle komma till orten.

– Jag som rektor har fått skapa en ny organisation för skolan. Lärarna har fått anpassa sin undervisning och eleverna har fått nya kompisar. Jag hade inte kunnat genomföra det här utan min fantastiska personal, säger rektor Carina Nilsson.

De nya eleverna läser flera ämnen tillsammans med sina svenska klasskompisar, som bild, idrott och musik. Utöver det har de också särskild undervisning i svenska.

– Jag besökte Böle skola i Timrå för att ta del av deras erfarenheter av undervisning för asylsökande barn. Jag tycker det fungerar jättebra. Jag har själv jobbat på svenska skolan i Lissabon där olika nationaliteter och språk blandades. Jag ser det som en rolig utmaning, säger hon.

Under 2013 har Härjedalens kommun fått ungefär fyra miljoner i bidrag från Migrationsverket för skola och utbildning till asylsökande och andra flyktingar i kommunen, både barn och vuxna. Enligt barn-, fritids- och kulturförvaltningens ekonom Fredrik Jonasson har kommunen åtta till nio tjänster som jobbar med dessa elever. Han räknar med att det ekonomiskt går jämnt upp.

Adrian Rydbark, 13, går i sjuan på Centralskolan i Ytterhogdal. Han tycker det är självklart att Sverige ska erbjuda skydd åt människor som flyr från krig. Det trista är att många flyktingfamiljer flyttar från orten när de fått uppehållstillstånd.

– Man blir ju vän med många och när de flyttar, ja då är det inte så roligt, säger han.