Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingarna gav Östersund rekordsiffror

Befolkningsstatistiken i Östersunds kommun passerade en magisk gräns den 13 februari.

Det var för ganska exakt två veckor sedan som kommunen passerade 60 000 invånare vilket är 44 invånare fler än SCB:s siffror från årsskiftet 2013/2014 och därmed har Östersunds kommun nått en brytpunkt eller en milstolpe som kommunens ansvariga själva uttrycker det.

– Det här är fantastiskt roligt. Vi har satt höga mål för befolkningstillväxten och det här ser vi som en riktig milstolpe och ett kvitto på Östersunds attraktivitet, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), i ett pressmeddelande.

En av anledningarna till den positiva utvecklingen är att asylmottagningen från bland annat Syrien har ökat.

– Vi är beroende av invandring för att klara framtidens utmaningar med en allt äldre befolkning. Vi ska göra vårt bästa för att välkomna våra nya medborgare och tillvarata deras värdefulla kompetens, säger kommunens tillväxtchef, Johan Redhe.

Samarbetet med Mittuniversitetet ses också som en framgångsfaktor.

– Vi har gjort stora satsningar på Mittuniversitetet som är viktigt för Östersunds framtid, säger Redhe.

Befolkningsmängden har sedan 1992 legat och pendlat mellan 59 000 och 58 000 invånare, men det var egentligen i början av 1970-talet som inflyttningsboomen inleddes då Östersunds kommun ökade med i princip tusen invånare per år; från drygt 49 000 invånare 1970 till 55 000 invånare 1977.

Rekordökningen kommer att firas.

– Lördag den 8 mars välkomnar vi alla våra medborgare till Vinterparken att vara med i firandet att vi nu är 60 000 medborgare! Det blir bland annat musik, besök av Birger och så kommer det att bjudas på 60 000 millimeter rulltårta, säger AnnSofie Andersson.