Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar kan rädda länets befolkningsutveckling

Att ta emot flyktingar är ett bra sätt för Jämtlands län att öka befolkningsutvecklingen.
Det tycker Björn Lindgren, 25-årig student från Frösön, som toppar Miljöpartiets lista till riksdagen.

– Det är först och främst det enda moraliskt riktiga då folk flyr från krig och förtryck, men dessutom är det en stor möjlighet för oss i Jämtland att öka befolkningen, säger han.

Just integrationsfrågor är något som Björn Lindgren vill jobba med om han blir invald i riksdagen. Han pratar själv arabiska och bodde i Egypten förra året. Genom detta har han lärt känna många med arabisk bakgrund i Sverige.

– Det har fått upp mitt intresse att arbeta med dessa frågor och mot rasism och diskriminering, säger han.

Men han ser också att det behövs satsningar i skolan eftersom skolresultaten sjunker år för år.

– Staten måste ta ett större ansvar att hjälpa kommunerna att komma tillrätta med skolan, säger han. Vi väljer då att ta tillbaka de enorma skattesänkningar som de som tjänar 40 000 kronor eller mer har fått. Vi vill dessutom ha en skatt på bankerna som gör stora vinster. Med dessa pengar satsar vi totalt 11 miljarder på skolan under de kommande fyra åren.

Sammantaget innebär det 386 miljoner på fyra år till hela Jämtlands län och 127 nya anställda i skolan och förskolan.

– Vi ser två stora problem i skolan, dels att eleverna inte får nog med tid av sina lärare och dels att det är få som vill bli lärare. Det senare beror på att lönerna är alldeles för dåliga.

– För att lärarna ska få tid att verkligen vara lärare har vi ett förslag där man på riksnivå hjälper kommunerna att anställa kringpersonal. Vi vill minska pappersarbetet generellt för lärarna, och som det ser ut i dag får lärarna även hoppa in som både kurator och vaktmästare, säger Björn Lindgren vidare.

Men när det gäller statliga satsningar så har MP en särskild satsning på äldrevården som ligger i pipeline. Då handlar det om att kunna anställa fler personal och att de ska få lägre arbetstid, med samma lön, så de orkar fram till pensionen.

Vad anser du om förstatligande av vården?

– Jag tror inte det är det viktigaste. Det är som i skolan, organisationerna behöver lugn och ro och jag tror inte att ändringen av vem som styr kommer att vara avgörande.

Hur tror du att Miljöpartiets politik slår mot Jämtlands län, inte minst då förslaget om en höjning av bensinskatten?

– Vi behöver en omställning för det är definitivt så att i många delar av länet kommer vi att behöva bilen för att vi bor för glest.

– Men vi måste se att vi i dag är beroende av olja. Oljan i världen är på väg att ta slut och den kommer att bli allt dyrare. Det värsta för landsbygden är om vi inte har något alternativ när priserna skjuter i höjden.

Hur skulle miljöomställningen konkret märkas i vårt län?

– Genom miljöskatter får vi pengar att satsa på att våra tåg går i tid och på förnybara bränslen till bilarna. Det skulle finnas mycket mer biogas, biodiesel och biobensin som vi producerar från skogen och från lantbruket. Det skulle i sig ge utvecklingsmöjligheter för jord- och skogsbruk.