Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar flyttar in i tomma bostäder

Det pågår förberedelser för att flyktingar ska kunna flytta in i lägenheter som ägs av Strömsunds hyresbostäder i Gäddede.

Att det saknas många bostäder för flyktingar i länet skrev LT om förra veckan och ute i kommunerna finns svårigheter med att få fram bostäder.

För de som fått uppehållstillstånd behövs ytterligare 250 platser. Och Migrationsverket letar fler platser för de som är asylsökande.

– Migrationsverket har tecknat kontrakt med oss om elva bostäder i Gäddede och fyra i Rossön, säger Rolf Nilsson, vd på Strömsunds hyresbostäder.

– De ska börja göra i ordning dem eftersom vi hyr ut lägenheterna tomma.

Enligt de uppgifter Rolf Nilsson fått är lägenheterna i Rossön aktuella att ställa i ordning först och lägenheterna i Gäddede i mitten på februari.

– Gäddede är nytt för oss, i Tullingsås, Backe och Rossön har det kommit in asylsökande i lägenheter tidigare, konstaterar Rolf Nilsson.

– Om det är familjer eller enskilda som ska vara i lägenheterna är oklart. Men det är elva lägenheter i lite olika former som stått tomma tidigare och som nu hyrs ut tills vidare.

Även om det här är nytt nu var Gäddede i centrum för mycket flyktingtrafik under andra världskriget.

En ökning av tomma lägenheter i Gäddede uppstod när Gelab drog ner tillverkning på orten och enligt Rolf Nilsson har Strömsunds hyresbostäder något för högt vakansläge på bostäder där.

Under åren har det varit en hel del rivningar av bostäder i kommunen. Strömsunds hyresbostäder hade en gång drygt 1 700 lägenheter, nu återstår 889 stycken. Av dessa var 14 vakanta den 1 februari.

– Som det ser ut nu behöver vi inte riva mer men det är i Strömsund vi har kö, inte på de andra orterna, säger Rolf Nilsson.

Ser ni mycket underhållsbehov framöver?

– Senaste åren har vi börjat arbeta aktivt med förebyggande underhållsplaner för att möta upp. Vi har en del plötsliga haverier som vi inte kan känna till på förhand men annars försöker vi inrikta oss framför allt på värme, ventilation och belysning så att vi även har ett energitänk med i underhållet, säger Rolf Nilsson.