Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flykten från äldrevården

Var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill byta jobb, visar en undersökning som Kommunal har gjort. Det är oroväckande, men inte överraskande. Jobbet är tungt, stressigt och dåligt betalt. Det har låg status trots att de flesta nog skulle ranka det som ett av de viktigaste i samhället. Hur hänger det ihop? Kommunals ordförande Annelie Nordström kommer nog sanningen närmast när hon krasst konstaterar att "det är för att det handlar om kärringar. Jobb som görs av kvinnor får aldrig samma genomslag."

En annan viktig förklaring är att 150 miljarder i skattesänkningar har tvingat kommuner, landsting och privata vårdföretag att spara hårt på äldreomsorgen. Den nya lagen om valfrihet, Lov, har dessutom använts av många kommuner som en förevändning att slimma den egna organisationen.

Politikerna tvingas lägga allt tajtare budgetar som biståndshandläggarna i nästa led känner press på sig att hålla, även om de ser att hjälpbehoven kräver mer. Längst ner i hackordning befinner sig undersköterskorna med hård tidspress och scheman som kanske inte ens håller på papperet.

Dålig arbetsmiljö handlar inte bara om resurser. Men en stor del av stressen beror helt uppenbart på underbemanning. Personalen hinner inte med. Det är därför urinlukten tidvis ligger tung i korridorerna på våra äldreboenden.

Äldrevården är en tickande bomb. Kurvorna pekar mot en stor personalbrist i framtiden. Befolkningen blir äldre samtidigt som allt färre söker till vård- och omsorgsutbildningar. Om 20 år kommer det att fattas 65000 personer inom äldreomsorgen. 1000 av dem i Jämtlands län. Om ingenting görs.

I ett större perspektiv handlar det om framtiden för hela vår välfärd. Hur ska vi finansiera vårdkostnader som år 2050 har stigit med 110 miljarder? Det kommer inte att räcka med att vi arbetar längre. Skattehöjningar kommer att bli oundvikliga. Det här är ett problem som få politiker vågar tala om inför ett valår. Men det är kanske dags att göra det ändå. Det kanske är dags att ställa frågan om vi är beredda att betala vad det kostar att ha en bra äldrevård med bra arbetsvillkor för de anställda? De flesta skulle nog svara ja på den frågan.