Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flykälenveckan pågår för fullt

Flykälenveckan är här och lockar med spännande arrangemang varje dag hela veckan. Här finns kamskokning, bollrace, allsång och naturligtvis traktorpulling.

Nu är det vecka 29, alltså den vecka som byn Flykälen lagt beslag på varje år för sin Flykälenvecka. Det är den vecka på året då byns befolkning ökar dramatiskt, från tjugo personer till cirka femtusen. Staben som jobbar ideellt för att ro arrangemanget i land utgör bara de fem gånger byns befolkning.

– Just nu är vi en 30-40 man som håller igång, säger Bo Ottosson, en av eldsjälarna i byalaget.

Arrangörer är Flykälens Byalag och det som gjort Flykälen berömt är Traktorpullingen. På byalagets hemsida pågår en omröstning: "Vad är bäst med Flykälenveckan?". Femtio procent svarar "Traktorpullingen". Den kommer naturligtvis att genomföras även i år, på lördag, och med ännu bättre förutsättningar:

– Vi har bland annat byggt en ny bana för att få bättre säkerhet. Det innebär också bättre tillgänglighet för åskådarna.

Utöver traktorpullingen pågår under veckan bland annat tunnbrödsbak, bollrace i Öjån, "After Pulling", scenshow, allsångskväll, dans och förstås den vitt berömda kamsen som kokas utomhus i stora grytor:

– Förra året kom det femhundra personer som ville äta kams, berättar Bo Ottosson.

Intäkterna från tidigare Flykälenveckor har bland annat använts till att renovera byns samlingsplats, gamla skolan. Förutom den nya traktorbanan har man också gjort flera läktarplatser i år, och det mesta av arbetsinsatserna sker helt ideellt.

Undrar ni vad övriga som svarat på frågan ovan tyckte var bäst? De flesta av dem svarade: "Allt".