Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygskatt kostar miljoner och riskerar 100 jobb

Regeringen går vidare med förslaget om en ny flygskatt – trots att åtta av tio remissyttranden är kritiska. Nu måste regeringen inse att flygskatten inte är rätt väg för ett hållbart flyg.

Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen, Östersunds och Härjedalens kommun lyfter att flygskatten riskerar att försämra tillgängligheten och att den lokala utvecklingskraften hotas. Samtidigt avfärdas skattens klimateffekt av Ekonomistyrningsverket. Statskontoret skriver att skatten skulle minska Sveriges totala klimatpåverkande utsläpp med någon eller några promille.

Analysföretaget WSP beräknar att skatten för Jämtlands län kan leda till uppemot 100 förlorade jobb och att bruttoregionalprodukten minskar med 60 miljoner kronor det första året.

Färre jobb, sämre tillgänglighet och svagare konkurrenskraft är ett högt pris att betala för en åtgärd som inte har någon klimateffekt.

Alternativet till en flygskatt är inte business as usual. Fokus bör vara att satsa på internationella styrmedel, investeringar i ny teknik, smartare flygtrafik – och framför allt biobränsle, där skogen i Jämtlands län kan vara en viktig bas, och produktionen med fördel kan ge nya jobb i länet. Flygbolag i Sverige siktar på att halvera de fossila koldioxidutsläppen från inrikesflyget till 2030 genom ökad användning av biobränsle och modern teknik.

Sverige har högt satta mål för klimat, tillväxt och sysselsättning. Då kan inte en ineffektiv flygskatt, som får negativa effekter på samhällsekonomin, prioriteras framför åtgärder och initiativ som ger verkliga resultat.

Anna Wilson

Generalsekreterare Svenskt Flyg

Per Åsling (C)

Riksdagsledamot

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel