Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatsen vill lyfta konsten

I dag öppnar utställningen "A proud city" på Åre Östersund Airport. Och kanske blir flygplatsen nästa galleri att räkna med i Östersund.

"A proud city" vill belysa mångfalden och kärleken i ett vardagligt Stockholm och har tidigare visats under Pridefestivalen och på Arlanda. Bakom utställningen finns nätverket Fotobögarna vars medlemmar inte bara delar sin passion för fotografering utan också har det gemensamt att de är HBTQ, homo-, bi-, trans- och queerpersoner.

– Vi vill framför allt visa kärleksbaserad mångfald och bredd samt bryta normer. Det finns alla möjliga och omöjliga fördomar, säger fotografen Michael Silkesjöö och tillägger att en av de vanligaste fördomarna brukar vara att man som besökare bara förväntar sig bilder på nakna killar när Fotobögarna är i farten.

– Våra bilder föreställer vackra blommor, fina vyer, älskande par, glada par och allt däremellan. Givetvis finns det också nakna killar, men poängen är att vi någonstans försöker beskriva vår verklighet, säger han.

Susanne Norman, direktör för de regionala flygplatserna och vigselförrättare, välkomnar utställningen.

– Mångfald är för mig en del av flygplatsens atmosfär. En plats där människor från alla håll och med olika bakgrund möts, säger hon i en presskommentar.

Det är inte första gången Åre Östersund Airport använder sig av konst för att ge sina resenärer lite extra energi. Tidigare har de bland annat samarbetat med flera av länets gymnasieesteter.

– På en flygplats passerar det många människor och de blir ofta stillastående en stund. Platsen blir ett rum där du har tid att ta till dig konst och skulle kunna vara en möjlighet för lokala konstnärer att nå ut, säger Magnus Trense, marknadsansvarig, som avslöjar att de redan nu tittar på vad nästa uttrycksform skulle kunna vara.

– Det behöver inte vara traditionella tavlor, man skulle också kunna arbeta med ljud och ljus. Vi har gott om plats både ute och inne. Jag har kontakt med en lokal konstnär, men mer än så vill jag inte avslöja, säger han.

I dag bjuds flygplatsens resenärer på bubbel i samband med utställningens officiella öppning. Susanne Norman och fotografen Frank Lee deltar vid vernissagen.

"A proud city" visas fram till och med påsk.