Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplan styr ljus på vindkraft

Vindkraftverken i Munkflohögen skjuter i höjden. Och de blinkande ljusen kan aktiveras av flygplan.

Tillståndet att bygga vindkraftverk i Munkflohögen, norr om Östersund och mellan Hammerdal och Föllinge, beviljades redan 2010.

I grunden handlade det om 27 vindkraftverk med en höjd på 150 meter men satsningen beviljades inte helt utan protester. Tre privatpersoner i området var mycket kritiska och påpekade att bybor som bor på Munkflohögens övre väg kommer att bli kraftigt berörda av utsikten.

Nu vill bolaget bygga åtta av verken ännu högre – från 150 meter till 180 meter.

"Höjningen innebär en marginell skillnad ur de flesta aspekter som ska beaktas enligt miljöbalken, men får en konsekvens när det gäller kravet på hinderbelysning enligt Transportstyrelsens föreskrifter", säger tjänstemännen på Östersunds kommun i ett förslag till beslut hos politikerna.

Så här skriver kommunen:

"Verk upp till 150 meters höjd markeras med fast rött sken, medan verk högre än så ska utrustas med så kallat högintensivt blinkande vitt ljus. I Munkflohögen behöver åtta stycken verk i parkens yttre gräns förses med det blinkande vita ljuset. Övriga verk i parken förses med rött fast ljus. Detta ger en större visuell påverkan från främst närliggande Munkflohögen och Storbränna".

Enligt bolagets ansökan kan hela parken komma att utrustas med så kallad radarstyrd hinderbelysning. Det innebär att ljusen tänds endast när ett flygplan eller annan luftfarkost är i närheten. I Munkflohögen skulle det betyda att parken nästan alltid skulle vara nedsläckt.