Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplan

Originaltitel: Planes

Genre: Animerat

Premiär: 27 september 2013

Regi: Clay Hall

Svenska röster: Mårten Andersson, Cecilia Forss, Pablo Cepeda

Speltid: 1 tim 31 min

Censur: Barntillåten

Filmproducenten John Lasseter är känd för två saker - sina skrikiga skjortor och för att ha grundat animationsstudion Pixar. Bådadera har gjort honom till en älskad figur i Hollywood, en excentrisk visionär vars filmer har lyckats vara både själfulla och extremt inkomstbringande.

Pixar och John Lasseter har stått för några av mitt livs största filmögonblick: färgexplosionen i "Hitta Nemo", den romantiska rymdpromenaden i "Wall-E", de första tio minuterna av "Upp". Att Lasseter dessutom hjälpt till att sprida budskapet om japanska Studio Ghibli (med filmer som "Spirited away" och "Min granne Totoro" på meritlistan) har gjort honom till en hjälte i min bok.

Därför är det med sorg i hjärtat som jag ser nya "Flygplan". Filmen är en spinoff på "Bilar" och "Bilar 2", av många med mig klassade som Pixars sämsta filmer. Oerhört framgångsrika, javisst (framförallt som marknadsföring för leksaker), men också tröttsamt gapiga och utan den varma originalitet som präglar studions höjdpunkter.

Filmens huvudperson är det lilla flygplanet Dusty, som drömmer om att delta i ett farofyllt jorden runt-race. Hans väg mot målet kantas av allsköns stereotyper som en eldig mexikan, en stram britt och en duktig flicka. Här och var skymtar homofobi och en obehaglig kvinnosyn (hon som säger "tusen gånger nej" behöver bara uppvaktas mer ihärdigt!).

Det enda som finns kvar av Pixarkänslan är det visuella, animationen är superb med fantastiska vyer och omtumlande flygscener. I övrigt har man siktat på att göra en "Top gun" för barn, komplett med 80-talshårdrock och Val Kilmer i en biroll.

Det ska tilläggas att "Flygplan" i strikt mening inte är en Pixarfilm, eftersom den har producerats av ett systerbolag i Disneysfären som är nischat på filmer som går direkt till dvd. John Lasseter står dock som producent, och han planerar redan uppföljare. Först två flygplansfilmer till - sedan är det dags för båtar och tåg. Jag kan knappt tänka mig ett mer effektivt sätt att rasera all goodwill kring Pixar. Ajöss till den hjälteglorian.

Karin Svensson/TT