Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyghangar blir ny arena för konst och kultur på Frösön

Lat63 är en ny arena för konst och kultur på Frösön i den gamla flygplanstvätten på forna F4. I oktober öppnar Andreas Brännlund med en utställning av indonesiske Heri Dono.

En stor del av jordens befolkning är koncentrerad nära ekvatorn, det är glesare längre norrut. Att stärka och utveckla nätverken i denna del av världen är syftet med projektet North Cultitude 6263 som startade 2011. Mellan åren 2013-2014 drevs det som ett Interregprojekt med Landstinget Västernorrland och Sör-Tröndelag fylkeskommune som projektägare.

Viktiga resultat har uppnåtts, som exempelvis etablerandet av ett nätverk av 324 konstnärer och kulturskapare i Tröndelag, Jämtland och Västernorrland. En metod för pitching har utvecklats, där projektidéer kan presenteras direkt med Skype inom nätverket för direkt respons och möjlighet för samarbeten.

20 projektidéer har presenterats, en av dem är Andreas Brännlunds idé om en arena för konst och kultur på området Frösö Park. LT har tidigare berättat om planerna. Brännlund har varit projektledare för Sverige inom Interregprojektet North Cultitude 6263 som nu drivs vidare som förening. Han kommer från Härnösand, där han nu är verksam som konstnär. Det blir den gamla flygplanstvätten som omvandlas för kulturella ändamål.

Den nya arenan på Frösön blir en nod i ett uppkopplat nätverk där bland annat Härke Konstcentrum och Atelier Ilsvika i Trondheim ingår.

– I nätverket arbetar vi just nu med ett projekt drivet av Torodd Wigum vid Trondheim symfoniorkester, ett både musikaliskt och visuellt verk kommer att visas på flera platser, säger Andreas Brännlund.

Den första utställningen är Heri Donos "Animaches", som nyligen visades på Färgfabriken i Stockholm. Dono kommer från Indonesien och med sina verk kommenterar han med satir den politiska utvecklingen i hemlandet. Han har skapat ett helt eget visuellt språk med hjälp av mekaniserade dockor, måleri och installationer. Förberedelserna pågår för fullt inför invigningen på Frösö park den 3 oktober.