Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygdagarna lockade hundratals besökare

I helgen kunde den som besökte Åre Molanda flygplats åka en provtur i en DC3a som användes av den brittiska armén under andra världskriget. Det vara bara en av alla aktiviteter som erbjöds de närmare 1 500 personer som besökte flyg- och motorhelgen vid Molanda.

Bakom arrangemanget stod Åre Molanda flygförening, Kall Auto Lodge och Järpen Event Center.

– Det har gått jättebra, det var en fantastisk helg, summerar Mats Rönning som är ordförande i Molanda flygförening.

Hundratals människor hade på lördagen samlats för att skåda spektakulära flyguppvisningar och ta sig en närmre titt på olika flygplansmodeller. En av de stora attraktionerna var kapten Åke Janssons DC3a, ett flygplan som byggdes 1937 och har plats för 18 passagerare.

Några valde att åka med på en provtur i flygplanet, andra nöjde sig med att beskåda det hela från marken.

Efter andra världskriget hamnade DC3an hos det kanadensiska flygvapnet innan Åke Jansson köpte flygplanet för 37 år sedan. När planet inte är ute på uppvisningar står det parkerat i Vallentuna där Åke Jansson bor, men så har det inte alltid varit.

– Jag har varit i Kongo-Kinshasa och bland annat flugit för svenska missionärer, för det kongolesiska flygvapnet och den kongolesiske presidenten, berättar Åke Jansson.

Han är en entusiastisk veteranflygare, men han anser att bensinpriser, buller- och miljöavgifter för veteranflyg är alldeles för höga.

– Jag tycker det skulle vara mer gynnsamt för oss som jobbar ideellt med veteranflyg. Det vore roligt ifall våra barn och barnbarn om 200 år visste hur en DC3a såg ut, säger han.

Inne i flygplanet gick 5-åriga Leo Söderholm från Alsen runt med sina föräldrar och kollade hur det såg ut. Särskilt spännande var alla prylar i cockpiten där flygkaptenen och hans medarbetare arbetar.

När det var dags för provflygning klev familjen Söderholm ur planet för att ge plats åt dem som betalat extra för att få en tio minuter lång flygtur med Åke Jansson.

Det var flygplan, helikoptrar, modellflyg och rallybilar om vartannat och flera besökare gick runt med hörselskydd.

Men vid ett tillfälle på lördagseftermiddagen blev det plötsligt tyst och stilla på Molanda flygplats. Lugn musik strömmade ut ur högtalarna och allas blickar höjdes mot skyn. Där började nämligen 29-åriga Henrik Roos från Östersund sin uppvisning i segelflyg. Han hade blivit uppbogserad av ett motorflygplan och visade nu upp sina konster till musiken.

– Jag började flyga när jag var 15 år. Min pappa var flygintresserad, berättar Henrik Roos efter uppvisningen.

– Det är skönare att flyga segelflyg än motorflyg. Just att kunna flyga längs banor med naturens hjälp, fortsätter Henrik Roos, som är engagerad i Östersunds segelflygsklubb.