Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygbussar följer inte avtal – Östersundsflyg missgynnas

Tidtabellen för flygbussarna missgynnar Östersundsflyg och Nextjet medan SAS får full service. Stadsbussarna följer därmed inte sitt avtal med Länstrafiken. Flygbussen ska möta samtliga ordinarie flygresor mellan Stockholm och Frösön.

Stadsbussarna har tecknat ett avtal med Länstrafiken i Jämtland där bolaget förbinder sig att köra flygbussar mellan centrala Östersund och flygplatsen på Frösön. Men tidtabellen för flygbussarna är helt anpassad efter den flygtrafik som går mellan Frösön och Arlanda, vilket i praktiken innebär SAS ankomster och avgångar.

Östersundsflyg och Nextjet, som flyger mellan Frösön och Bromma, får inte samma service av Stadsbussarnas flygbussar. Bolagens resenärer får ordna transporten till och från flygplatsen på andra sätt eller hoppas att avresan eller ankomsten ligger nära någon av SAS flygturer.

Magnus Trense är vd på Östersundsflyg och säger att bolaget har tappat viktiga kunder på grund av det inte finns någon flygbuss som ansluter till de flesta av bolagets ankomster och avgångar.

– Ja, vi har naturligtvis tappat trafik på det här. Vi får varje vecka frågor om varför det inte finns flygbussar till våra flyg. Vi är ett relativt nystartat bolag som behöver samma förutsättningar som de andra flygbolagen för att det ska fungera.

Det är inte bara Magnus Trense som reagerat på missförhållandet. Även Länstrafikens vd, Nils Harvard, har tagit upp frågan. I avtalet mellan Länstrafiken och Stadsbussarna står att flygbussen ska åka mellan Östersunds centrum och flygplatsen på Frösön vid samtliga ordinarie ankomster och avgångar till och från Stockholm. Eftersom Stadsbussarna inte gör det så anser Nils Harvard att bolaget avviker från avtalet.

– Vi har tagit upp det här tidigare och fått lite tveksamma svar från Stadsbussarna. Nu har vi ökat trycket lite grann, säger han.

Nils Harvard påpekar samtidigt att han inte vill ha någon strid om det här utan hoppas att frågan ska lösa sig inom kort.

LT har sökt någon på Stadsbussarna som kan svara på varför flygbusstrafiken är anpassad helt enligt SAS tidtabell. Tyvärr fanns under gårdagen ingen som kunde ge ett bra svar på detta. Avgående vd:n, Mikael Bernervall, har ansvarat för frågan tidigare men kunde inte nås i går. Jürgen Lorentz tillträder som vd på Stadsbussarna inom kort och har ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet.

Bolagets styrelseordförande, Stefan Magnusson, säger att inte heller han har varit särskilt inblandad i frågan men hans förklaring till varför Stadsbussarna inte kört flygbussen efter Östersundsflygs och Nextjets avgångar är att det varit för få resenärer.

– Man har väl tyckt att man inte velat köra då när det inte finns några resenärer eller varit tomt på resenärer.

Stefan Magnusson säger att det här definitivt blir en fråga som den nye vd:n ska ta tag i när han är på plats.