Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygande cirkus går in för landning - på Stortorget

Direkt från London. På söndag, sänds Monty Pythons sista föreställning live på Stortorget.
– Det blir gratis för alla, säger Johanna Gadd.

Genom filmen "Ett herrans liv" och tv-serien "Monty Pythons flygande cirkus" etablerade de sig som den största humorgruppen i modern tid. På söndag står Monty Python på scen igen - för sista gången någonsin.

"Monty Python live (mostly)" har gått för utsålda hus på O2 Arena i London under juli. Den sista föreställningen (av tio) sänds nu live på ett 70-tal svenska biografer av Folkets Hus och Bio. Bio Regina i Östersund har valt att flytta ut på Stortorget.

– Vi ställer ut vilstolar och bänkar med plats för ungefär 150 personer, men det kan naturligtvis vara bra att ta med sig en egen campingstol ändå om man vill, säger Johanna Gadd, biografföreståndare, som också berättar att föreställningen är tre timmar lång med 20 minuters paus. Eftersom det är en livesändning kan man naturligtvis inte förvänta sig någon svensk text, men det kommer inte att bli några problem med att hänga med i vad som händer på skärmen, tror hon.

– ÖFK lånar ut sina storbildsskärmar vilket gör att man ser bra även om det skulle bli en solig kväll.

Ministeriet för löjlig gångstil, den spanska inkvisitionen och en extremt optimistisk papegojförsäljare: Monty Python gjorde sketchhumorn till hög konst, och blev samtidigt populärkulturellt allmängods för en hel generation.

Alla originalmedlemmar (utom Graham Chapman, som avled 1989) deltar i föreställningen, som är skriven av Eric Idle och innehåller det bästa ur Monty Pythons repertoar. Det blir inget nytt material men väl sketcher som de aldrig framfört förut.

Monty Pythons surrealistiska sketchhumor har varit tongivande i humorgenren, även utanför Storbritannien. Monty Python har förberett sitt avsked med en viss galghumor. Medlemmarna har skämtat om sin 361-åriga akt (medlemmarnas kombinerade ålder), om att läkare väntar i kulisserna, och har varit öppna med att de återförenats på grund av ekonomiska problem.

– Pengar är absolut en motivation, men vi gör det också för att det är en så rolig upplevelse. Som 74-åring får man välkomna sådana, har John Cleese tidigare sagt till The Independent.