Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flugornas Herre är deras slutprojekt

/
  • Josefine Othberg, Ida Funseth och Emelie Åkergren framför listan med det som måste fixas innan premiären. Foto: Henrik Flygare
  • Annica Lewis och Malin Hammersjö Fälth är fiender på scenen i klassens slutproduktion ”Flugornas Herre”.
  • Emelie Åkergen, Ronny Carlsson och Frida Halvarsson repeterar sista scenen.

Reptimmarna i teatersalen är inne på sista varvet och ska i morgon omvandlas till föreställning. Slutproduktionen hägrar för dans och teatertreorna på Palmcrantz som sätter upp ”Flugornas Herre”.

Annons

Ett flygplan nödlandar på en öde ö och ett gäng ungdomar är de enda överlevande. De försöker etablera en fungerande civilisation men maktspelet mellan ont och gott tar över. Det bildas två grupper där den ena gruppledare vill ha det organiserat och demokratiskt medan den andra förespråkar anarki. William Goldings roman från 1954 handlar om småpojkar som förvandlas till monster och mördare när de förlorar regler och mönster. En tung historia som Palmcrantzeleverna inte tänker göra någon lightversion av, men här är det tjejer istället.

– Vi ville göra pjäsen fastän det nästan bara är tjejer i klassen. Vi diskuterade det mycket innan men kom fram till att det skapar en intressant frågeställning. Skulle tjejer göra samma sak om de hamnade i en liknande situation? Jag tror det, och det ska bli spännande att se om publiken tänker likadant, säger regissören Gun Bylund.

Malin Hammersjö Fälth spelar en av huvudrollerna och tycker däremot att man som tjej måste hålla tillbaka lite på grund av den traditionella grundsynen att tjejer är mindre våldsbenägna än killar.

– Det känns inte trovärdigt att spela lika våldsam som personerna i originalversionen är, säger hon.

Det är i alla fall helt klart att det var den här pjäsen hon helst ville att de skulle välja. Hon får medhåll av de andra att det varit roligt att jobba med den och utveckla karaktärerna till sina egna. Själv spelar hon Jackie, den typiske jaktledaren som trots sin grymhet får gruppen dit hon vill, vilket också utgör en del av budskapet – att inte tappa bort sig själv och bara följa någon annan.

Konflikten i deras version är liksom i originalromanen frågan om ondska och godhet och vem man själv väljer att vara, men utifrån det har det funnits alla möjligheter, och även svårigheter, att få ihop det till en egen produkt. Inspiration har de fått av varandra under arbetet och Gun Bylund berömmer eleverna för att de alla dragit sitt strå till stacken och kommit med bra idéer.

Just för dagen repas sista scenen noggrant och praktiska detaljer får sin lösning. I rummet intill repar danseleverna inför deras medverkan i produktionen. De kommer med i bilden emellanåt, förstärker händelserna på scenen och ger den där sista touchen som ska skapa rätt känsla. I morgon och på torsdag packar de tillsammans med teatrarna med sig rekvisitan, flyttar in på Storsjöteatern och spelar för både skolor och allmänhet.

Mer läsning

Annons