Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flis ger värme åt hyresgäster

/
  • Vaktmästaren Kenneth Mattsson, vd Johan Johansson, hyresgästerna Ann-Marie Svedberg och Anna Boije, stryrelseordföranden Elis Johansson, Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten och vaktmästaren Henrik Lundh i samband med flispanneinvigningen i Pilgrimstad. Foto: Ingvar Ericsson

Nu är de färdigkonverterade till flisuppvärmning, de 45 konverteringsbara tidigare kommmunägda lägenheter i Gällö och Pilgrimstad, som i fjol köptes av Sundsjö Bioenergi AB.

Annons

På fredagsförmiddagen tärdes välansad smörgåstårta från Margita Gustafsson i Boggsjö vid en invigningsceremoni i samband med tändningen av Pilgrimstadspannan. Den pannan skall värma 30 lägenheter i tre huskroppar i Pilgrimstad och folket bakom energiföretaget erbjuder anslutning för även andra fastigheter på orten.

Den nya pannan i Pilgrimstad ersätter en oljepanna som dragit 40 kubikmeter olja/år och i Gällö ersattes 55 kubikmeter med flis.

Sundsjöföretaget har under loppet av tre år plockat bort ett oljebehov av runt 250 kubikmeter/2,5 miljoner kronor från fastigheter i Gällö, Fjällsta, Rissna, Pilgrimstad samt Hotell Björknäsgården.

– Hyresgästerna kan tack vare den här åtgärden räkna med att under den närmaste framtiden slippa hyreshöjningar förklarar energibolagets vd Johan Johansson.

– Egentligen skulle jag ha haft hyressänkning för de månader som installationsarbetet pågått, säger Ann-Marie Svedberg, som bebor våningen över panncentralen

– Det värsta var när dom tog sig igenom grunden.

– Då hoppade mina blomkrukor i fönstren.

Vittnesmålen om oljudet bekräftas av Ann-Maries granne Anna Boije.

– Jag blev ibland tvungen att ta fram dragspelet för att överrösta.

Anna blev den som på sitt dragspel svarade för fredagens invigningsboogie woogie.

Mer läsning

Annons