Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan

/

Grand

Genre: Drama

Premiär: 4 september 2009

Med: Blanca Engström, Tova Magnusson Norling, Leif Andrée med flera

Regi: Fredrik Edfeldt

Speltid: 1 tim 39 min

Censur: 7 år

Betyg: 2

Annons

”Farväl Falkenberg”, ”Ping-pongkingen”, ”Hälsningar från skogen”, ”H:r landshövding”, ”Man tänker sitt” – och nu ”Flickan”. Den nya svenska filmvågen är tyst, smygande och mjuk som en sommarnatt. Stämningen är viktigare än handlingen; filmerna är meditativa och de långa perioderna av tystnad kräver att fyllas upp av åskådarens egna tankar.

I ”Flickan” står en nioårig flicka utan namn i centrum. Genom en kanske inte helt trovärdig uppvisning av extrem vuxen ansvarslöshet befinner hon sig ensam i familjens stora hus en hel sommar.

Blanca Engström, ”Flickan” själv, gör en svindlande debut. Hennes paradoxalt inåtriktade utstrålning blir desto starkare genom att kameran som vilar på henne hålls av Hoyte van Hoytema.

I sina bästa stunder är ”Flickan” vacker och böljande som en tyllgardin. Men den är också lika tunn. Här fanns potential till ”En kärlekshistoria” regisserad av Jens Jonsson, i stället blev det ”Barnens ö” med manus av någon som tycker att det där med handling är lite omodernt.

”Flickan” är en film som kommer att älskas av kritiker och festivaljuryer men dela sin publik. Det kommer inte att vara många som ser den, men de som gör det kommer att minnas den. Av olika skäl.

Mer läsning

Annons