Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest unga väljare i Östersund

En femtedel av väljarna i Östersundskommun är mellan 18 och 29 år. Ragunda kommun ligger däremot långt ner på listan över unga väljare.

Annons

Östersund är den kommun som har flest antal unga väljare inför valet i höst. Den är också den enda kommun i länet som har majoriteten kvinnliga väljare och en låg andel väljare över 65 år. Så mycket som 20,6 procent väljare mellan 18 och 29 år och andelen förstagångsväljare ligger på 5,30 procent.

Därefter på listan hittar vi Åre kommun som har en hög andel unga väljare och visar den högsta siffran förstagångsväljare i länet.

Det här visar uppgifter som nyhetsbyrån Sirén har tagit fram.

Ragunda kommun ligger långt ner på skalan över unga väljare men har högst antal väljare över 65 år i hela länet.

– Vi är medvetna om hur det ser ut eftersom det här inte är så nya siffror för oss, säger Therese Bengard (S), kommunalråd i Ragunda.

Anledningen till de låga siffrorna, enligt Bengard, är att Ragunda har en högre utflyttning än inflyttning. Ungdomarna flyttar redan vid 16 års ålder för att börja gymnasiet. Vill de sedan söka till universitet så blir de borta längre.

En annan anledning är att det finns för lite jobb att locka tillbaka dem med.

– En del kommer tillbaka, när man vill skaffa familj kan Ragunda erbjuda en bra uppväxt miljö, säger hon

Ett problem som kommunalrådet pekar på är att fler och fler större företag flyttar från de mindre städerna. Som till exempel när Swedbank flyttade sin kundtjänst från Stugun. Då förlorade kommunen flera jobbtillfällen.

– Problemet ligger egentligen på nationell nivå, man måste skapa möjligheter som gynnar hela Sverige, säger Therese Bengard.