Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flertal konstverk stulna på tidigare ATS i Östersund

När Arméns tekniska skola lokaliserades till Östersund 1984 innebar det också ett omfattande konstnärligt projekt där Statens Konstråd var engagerade i hur lokalerna skulle utsmyckas.

Annons

Men när skolan lades ner 2005 gjordes en inventering som visade att ett flertal av konstverken saknades i lokalerna Bedömningen var att konstverken stulits, men tidpunkten för brotten var mycket oklar.

Arméns tekniska skola i Östersund anmälde tolv av sina konstverk stulna när skolan lades ner: Brottstidpunkten angavs till någon gång mellan 1984 och 2005, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen har gått igenom de polisanmälningar som har gjorts de senaste fyra åren, med koppling till stulen statlig konst.

Genomgången visar att polisen oftast lägger ner förundersökningen eller inte inleder någon, med motiveringen ”spaningsuppslag saknas”.

Totalt har 162 konstverk i statlig ägo anmälts stulna de senaste åren.

Den statliga offentliga konsten ägs och bekostas till stor del av skattebetalarna. Den är värderad till drygt 1,7 miljarder kronor.

I statens ägo finns omkring 91000 konstverk som är uppdelade i lös konst, som tavlor, och byggnadsanknuten konst, exempelvis väggmålningar.

Annons