Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flerdubbling av italienare

Antalet internationella turister i Strömsund har ökat markant det senaste året. Till exempel har allt fler italienare, schweizare och fransmän valt att besöka och bo i kommunen.

I en färsk rapport som Strömsunds kommun har beställt beskrivs turismens betydelse för antalet arbetstillfällen och den lokala ekonomin. Bland annat konstateras det i rapporten att turismen varje år omsätter nästan 200 miljoner kronor och att turistnäringen genererar ungefär 14 miljoner kronor extra i kommunala skatteintäkter.

Rapporten visar också på några trender när det gäller vilka som väljer att turista i kommunen. Ett exempel är att antalet utländska turister har ökat med 9,4 procent 2013 jämfört med året innan. Statistiken bygger på övernattningar på hotell, i stugbyar, vandrarhem och på campinganläggningar.

De norska turisterna står för en stor majoritet av besöken och ökade antalet gästnätter med 8,7 procent till 25 288. De tyska medborgarnas gästnätter ökade ännu mer, 22,4 procent till 4 110 stycken.

Men de största ökningarna stod sydeuropeiska nationaliteter för. Schweiziska medborgare ökade sina gästnätter med inte mindre än 76 procent jämfört med 2012. Fransmännen med 65 procent och italienarna med hela 213 procent. Men även polska och finska medborgare ökade sin närvaro i Strömsund förra året.

Eftersom statistiken i vissa fall bygger på relativt få gästnätter kan ökningen för vissa nationaliteter vara en ren tillfällighet. Men den sammanlagda ökningen av utländska turister från ickenordiska länder kan också vara ett tecken på en trend där allt väljer att turista i Strömsunds kommun.

Anna Gillgren är turistchef i Strömsund och hon kan inte på rak arm säga varför antalet utomnordiska gäster har ökat så pass markant under 2013.

– Vi har inte gjort någon egen marknadsinsats mot Europa men länsturismen har jobbat med det ganska länge och man kan hoppas att det är det arbetet som nu börjar ge frukt.

Mattias Liljefjäll är delägare i Hotell nordica i Strömsund. Han berättar att en betydande del av hotellets omsättning är kopplat till utländska gäster och att antalet har ökat.

– Vi har väldigt mycket danskar och tyskar som bor här men även polska medborgare och en del engelsmän.

Många som bor på Hotell nordica har koppling till de vindkraftsföretag som arbetar i kommunen. Men Mattias Liljefjäll säger att det under 2013 även kom en hel del turister från länder som Schweiz och England.

– De flesta är på genomresa och för många är Nordkap det stora målet. Men de är absolut viktiga gäster för oss.