Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera uttryckningar om översvämningar

Räddningstjänsten har på grund av det häftiga regnoväder som dragit in över Östersund fått rycka ut på flera ställen under onsdagseftermiddagen.

– Vi har varit på fyra ställen, bland annat på Handelsbanken i Östersund har vi fått pumpa bort vatten då det stigit upp genom golvbrunnar, säger Lars Nyman, inre befäl på Räddningstjänsten i Östersund.

Även i Trygghetens hus, där räddningstjänsten själva håller till, blev det uttryckning.

– Det steg upp vatten genom golvbrunnen här på vår expedition. Men läget är lugnt nu både här och på övriga ställen och det ser ut att fortsätta så, säger Lars Nyman.

Senare under kvällen kom ytterligare ett larm om att det vällde in vatten i en källare på Köpmangatan, men även där löste det sig bra.

– Vi fick pumpa ut vatten som på de andra ställena.

Trots det häftiga ovädret så har länet klarat sig bra, enligt Räddningstjänsten.

– Utifrån den väderlek som rådde så har vi inte behövt göra några stora insatser, så vi har haft tur här, säger Lars Nyman.

SMHI utfärdade under onsdagen en klass 1-varning i Jämtlandsfjällen då det fram till natten mot torsdag väntas rikligt med regn och risk för kraftig åska som även kan medföra kraftiga vindbyar.

Tidigare under onsdagen gick SMHI också ut med en klass 1-varning till hela länet på grund av det kraftiga regn- och åskovädret.

En klass 1-varning är den lägsta klassen på den tregradiga varningsskalan.

Med ett varmare klimat är fler kraftfulla åskoväder att vänta, enligt SMHI. I söndags registrerades 47 901 blixturladdningar över Sverige. Det är högsta antalet uppmätta urladdningar på ett dygn sedan SMHI började med sina mätningar 2002.