Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera utmaningar för att göra skolan bättre

Var femte elev fick inte behörighet till gymnasiet och kommunen är en av landets sämsta skolkommuner. Skolan i Bergs kommun brottas med en del bekymmer.

Det är inga smickrande siffror som presenteras kring skolan i Bergs kommun. På två områden sticker Berg ut rejält bland länskommunerna.

I statistik från Skolverket över hur stor del av niondeklassarna som gick ut i våras och inte var behöriga till gymnasiet toppar Berg. Av de elever som slutade nian var det hela 21,1 procent som inte klarade behörighet till något gymnasieprogram.

– Samtidigt var det en skola, Myrviken, där det var 100 procent. Verkligheten är inte svart eller vit. När det gäller betygsstatistiken ser vi att det skiljer sig mycket mellan olika enheter, bland annat Svenstavik–Myrviken, säger Mikael Abramsson (S), ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

Mikael Abramsson ser att det finns flera stora utmaningar när det gäller skolverksamheten i Bergs kommun. En är att förbättra arbetssituationen för rektorerna, en är att höja kunskapsresultaten och minska skillnaderna mellan skolorna i kommunen, en annan är att få tag i lärare som har rätt kompetens.

– Vi har stora svårigheter att rekrytera behöriga lärare. Där måste vi ta någon sorts helhetsgrepp hur man kan stärka arbetet kring rekrytering. Jag tror att vi måste arbeta mer aktivt med att stärka statusen för läraryrket. Där kommer man in på det här med löner. Men det är kärvt eftersom vi befinner oss i ett kärvt ekonomiskt läge, säger Mikael Abramsson.