Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera unga lockades till kyrkoval

Något ointresse för kyrkovalet syntes inte i Församlingsgården i Östersund. Valet lockade dessutom flera yngre.

– Det är ganska många unga som har röstat, säger Eva Molin, valförrättare.

Annons

Kyrkovalet kallas "det glömda valet". Valdeltagandet i 2009 års val var lågt, endast 11,8 procent. Men när LT besökte Församlingsgården i Östersund strax efter klockan 14 på söndagseftermiddagen var det full aktivitet vid valurnorna.

– Det har inte varit något ointresse de timmar som vi har suttit här. Vi tog över vid klockan 12 och det har varit kö hela tiden, säger Curt-Ivan Roos, som räknade röster tillsammans med Eva Molin.

Emma Short från Östersund var en av dem som hade valt att utnyttja sin röst i kyrkovalet. För henne var det inget alternativ att inte ställa upp.

– Jag tycker att det är viktigt att rösta. Jag vet inte alltid vem jag ska rösta på, men jag vet vem jag inte ska rösta på, säger Emma Short.

Är det några frågor som du tycker är extra viktiga i kyrkovalet?

– Nej, det är det inte. Jag är inte så insatt, det är mer mamma som är insatt.

Joakim Fryklöf, även han från Östersund, hade inte röstat i något val tidigare. Nästa år är första gången han får ställa upp i riksdagsvalet.

– Mamma och pappa sa att jag skulle rösta, att det är viktigt. Jag är inte så insatt i politiken, säger Joakim Fryklöf.

I kyrkovalet får man rösta när man har fyllt 16 år, till skillnad från riksdagsvalet där det är 18 år som gäller. I den vallokal som LT besökte var det stor spridning på åldrarna bland de röstande. Den yngsta som valde att utnyttja sin rösträtt var 17 år och den äldsta var 96.