Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera ruinerade i spåren av bedrägerierna

Torsdagen var den sista dagen i tingsrätten för den 37-åring som står åtalad för 35 fall av grovt bedrägeri, där flera blivit ruinerade. Åklagaren hade mycket att säga.

LT har tidigare skrivit om den 37-årige man från länet som står åtalad för 35 fall av grovt bedrägeri. Han ska i samarbete med sin mamma ha lurat både bekanta och de som inte har stått särskilt nära att ge dem pengar.

Och de har fått ihop pengar, sammanlagt nio miljoner, efter att de hävdat att de behövt pengar till en tidigare rättsprocess som sonen drivit. När de fått långivarna på kroken har de sagt att om inga pengar ges kommer 37-åringen att ta sitt liv.

Åklagaren Eva-Lena Rimér inledde rättsprocessen sista dag. Hon menar på att 37-åringen inte bara utnyttjat folk ekonomiskt utan även känslomässigt. Han har tagit kontakt med kvinnor på datingsajter för att få dem att låna honom pengar. Han har fått kamrater att låna honom pengar.

Eva-Lena Rimér jämför offrens psykiska lidelser med dem som uppstår hos en person som blir sexuellt utnyttjad.

37-åringen har uppgett att han har en bok på gång där intäkterna ska kunna betala tillbaka alla skulder. Han har nekat till att uppge vad förlaget skulle heta vilket får åklagaren att tvivla starkt på detta. Eva-Lena Rimér kommenterar detta i samband med att hans lyxliv tas upp:

– Han kanske har sett filmen 'Catch me if you can' (vilken handlar om en bedragare anm.) och tänkt att han skulle kunna skriva något liknande, säger Eva-Lena Rimér.

– De (mamman och 37-åringen) är det perfekta bedrägeriparet. Han är manipulativ och hon har känsloargument.

Målsägandebiträde Rolf Lohse i sin tur pekar på 37-åringens spelmissbruk som själva grunden till hela brottsmålet och anledningen till att de sitter här nu.

– Jag mår illa. Man brukar säga att en missbrukare kan sälja sin mamma för sitt missbruk och det känner jag att han gjort, säger Lohse.

Ulf Holst, även han målsägandebiträde, ägnade en stund åt att säga allt som inte stämmer med 37-åringens historier. Han tycker även att det är uppenbart att det finns en problematisk mor och son-relation.

– Han (37-åringen) är en icke gränssatt unge som blivit en icke gränssatt slyngel, säger Holst.

Alla är de inne på hänsynslösheten i 37-åringen och hans mammas jakt på pengar. Åklagaren Eva-Lena Rimér säger att 37-åringens straff bör motsvara sex års fängelse och att mammans bör motsvara 3-4 års fängelse. Det sistnämnda överlämnar hon till domstolen.

Läs mer här:

Bedrägerihäktad mamma släpps

Åklagaren: Pengar har gått till lyxliv

Mor och son häktade för grova bedrägerier