Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera överklagar koppleridomen

I går gick tiden för att överklaga tingsrättens dom mot mannen som fälldes för koppleri ut. En av kvinnorna och den dömda mannen har lämnat in överklaganden.

Annons

I mitten av juli dömde tingsrätten i Östersund en 39-årig man till ett års fängelse för koppleri.

– Jag var nöjd med domen efter att den kommit men nu har jag läst igenom den mer noggrant, säger Johan Sterner, den dömda 39-åringens advokat.

I den överklagan som lämnades till tingsrätten på torsdagen står att mannen medger att han gjort sig skyldig till koppleri av normalgraden. I första hand yrkar han att han ska dömas till en icke frihetsberövande påföljd i hovrätten. I andra hand yrkar han straffnedsättning.

"NN anser att åklagaren icke styrkt att den verksamhet som åklagaren menar att NN varit iblandad i skulle ha varit i stor omfattning eller att han skulle ha haft en betydande vinning av den samma", står det i överklagan.

– Vi hade inte överklagat om åklagaren inte gjort det, säger Johan Sterner.

Bevisningen försvaret åberopar i överklagan är uppspelning av sin egen berättelse genom den fil som spelade in vid tingsrättsförhandlingen.

Också en av de fem prostituerade kvinnorna har överklagat. Kvinnan yrkar via sin advokat att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och döma mannen för grovt koppleri samt att han ska betala skadestånd till kvinnan. Grunden till det, som förs fram i överklagan, är att mannen har utsatt kvinnan för allvarlig kränkning och skada till den grad att skadestånd ska dömas ut. "Tingsrättens bedömning i den delen är inte korrekt", står det i överklagan.

LT har tidigare skrivit att åklagare Anna Uddenberg också överklagat tingsrättens dom. Hon yrkar till hovrätten att han ska dömas för grovt koppleri till tre års fängelse.