Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera misstänkta svartbyggen hittades

25 nya ärenden om misstänkta svartbyggen och stökiga tomter är resultatet av förra veckans svartbyggerazzia i Östersunds kommun.

Annons

Förra veckan genomförde Östersunds kommun en razzia mot svartbyggen. Det var 14 handläggare på plan- och byggkontoret som under en arbetsvecka arbetade med att följa upp anmälningar om misstänkta svartbyggen och synade gårdar som rapporterats som röriga och skräpiga.

– Vi är mycket nöjda med veckan och har fått mycket positiv respons från allmänhet och politiker, säger Maria Boberg, bygglovarkitekt, Östersunds kommun.

Plan- och byggkontoret hade 50 ärenden med sig in i veckan, av dessa har elva avskrivits, men 25 nya ärenden tillkom.

– Det är fler ärenden än vad vi trodde, säger Maria Boberg.

De 25 nya ärenden som dök upp under veckan är misstänkta ärenden, det har alltså inte än konstaterats att det rör sig om svartbyggen.

Nu får alla som upptäckts ha byggnader som saknar bygglov ett brev från kommunen där de ombeds förklara sig och får veta att det går att lämna in bygglovsansökan i efterhand.

– Fastighetsägarna riskerar dock både straffavgifter och i vissa fall rivning, säger Maria Boberg.

Även till dem som har stökigt på sina fastigheter är brev på väg.

– Det är samma sak för de som har stökiga tomter, de får ett brev där de ombeds att komma med en förklaring och redogöra för vad de planerar att göra, säger Maria Boberg.

Samtidigt som många av de anställda på plan- och byggkontoret arbetade ute på fältet, några personer inne för att bland annat gå igenom gamla ärenden som ännu inte slutanmälts.

Maria Boberg är nöjd med veckan och upplever att det var ett väldigt effektivt sätt att arbeta. Mycket talar för att plan- och byggkontoret kommer att genomföra minst en sådan här vecka varje år.