Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera gymnasieskolor bjuder bara in riksdagspartier till skolan

Gymnasieskolorna ska släppa in alla politiska partier, tycker skolverket.

Men många av gymnasieskolorna i Östersund välkomnar bara riksdagspartierna.

Med bara ett par veckor kvar till valet är flera politiska partier intresserade av att sprida just sitt budskap till förstagångsväljarna i gymnasieskolorna. Men alla partier är inte välkomna under skoltid. Flera gymnasieskolor som LT har varit i kontakt med väljer att enbart bjuda in de redan etablerade partierna i som finns i riksdagen.

– För min del handlar det om vissa partiers demokratiska attityder och därför är de inte välkomna hit, svarar Carina Sjödin rektor på Fyrvalla på frågan om varför skolan enbart väljer att bjuda in riksdagspartierna på debatterna.

På Wargentinsskolan bjuder skolledningen också bara in riksdagspartierna.

– Ska vi följa lagar och förordningar kan vi inte utesluta någon. Men det ställningstagande vi har gjort är att vi välkomnar de partier som finns i riksdagen, säger Jan Johansson, rektor på Wargentinsskolan.

– Kontaktas vi av exempelvis Sverigedemokraterna får vi ställning till det då. Ingen tjänar på att försöka hymla med att det finns andra partier än de som finns i riksdagen, fortsätter han.

Men varken Carina Sjödin eller Jan Johansson har fått någon annan förfrågan än från riksdagspartierna om att få komma till skolan.

Palmcrantzskolan är mindre restriktiva i frågan. Skolan vill eftersträva en sådan stor öppenhet som möjligt gentemot partierna och har som ambition att inte säga nej till någon.

– Men vi måste administrera detta på ett klokt och vettigt sätt. Stämmer det inte in i planeringen säger vi nej och då säger vi nej till alla, säger Anders Ek, rektor på Palmcrantzskolan.

Vittragymnasiet väljer, precis som Wargentinsskolan och Fyrvalla, att bjuda in partierna som redan sitter i riksdagen. Men Stefan Regebro, skolchef på Vittra, vill inte att eleverna bara ska få lära sig om vad riksdagspartierna tycker och tänker.

– Vi kommer att ta utåtriktat arbete där eleverna har möjlighet att söka information kring vilket parti det än må vara där de sedan kan lyfta frågeställningarna i skolan, säger Stefan Regebro.

Inför ett riksdagsval brukar det, enligt Jan Johansson, förekomma många bokbord på Wargentinsskolan, framförallt från de politiska ungdomsförbunden. På Vittra gymnasieskola tillåter man inga bokbord alls.

– Vi tycker inte att bokbord är ett bra sätt att föra information vidare på våra elever. Från tidigare år har vi sett att det endast är ett fåtal partier som hinner anordna ett bokbord och då blir inte alla riksdagspartier representerade, säger Stefan Regebro.

I stället får eleverna på Vittra söka politisk information från valstugorna på torget.