Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera fall av människohandel

Under förra året anmäldes sammanlagt 14 brott som handlar om människohandel eller sexköp i de fyra Norrlandslänen.

Det visar Rikskriminalpolisens rapport Människohandel för sexuella och andra ändamål 2009, som nu presenterats.

De fyra Norrlandslänen ingår i det så kallade Samverkansområde nord. Av de 14 anmälningarna under fjolåret är två under pågående utredning. Två är vidarebefordrade till andra myndigheter och fyra anmälningar handlar om människosmuggling. Sex anmälningar har lagts ned på grund av att det saknas spaningsuppslag eller för att brott inte har kunnat stärkas.

50 kvinnor och åtta män, i området, som öppet annonserar ut eskorttjänster på internet, har kartlagts under året. Av dem är det åtta stycken som varit på besök eller rest in i området tillfälligt.

Enligt rapporten är det storstäderna som prostitution är mest omfattande. De få fall som uppmärksammats i Jämtlands län rör Östersund. För Norrbottens del rör majoriteten av sexannonserna Luleå, i Västerbotten är det Umeå och i Västernorrland Sundsvall.

Men huruvida det förekommer människohandel för sexuella ändamål i de fyra länen är oklart. Rikspolisstyrelsen har vissa indikationer på att det möjligtvis förekommer men i dag ser det ut som att det är koppleri, står det i utredningen.

Enligt Rikskriminalpolisen är det svårt att uppskatta hur många som kan ha varit offer för människohandel i Sverige under förra året. Antalet som uppdagas beror till stort sett på vilka resurser polisen lägger ned på att upptäcka brotten och det varierar från år till år.