Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Flera anledningar att prata om terrorhotet”

Säpo ser ett ökat terrorhot mot Sverige och har höjt beredskapen.

Nu vidtas åtgärder även i länet.

– Det finns anledning att prata om det här, säger länsstyrelsens försvarsdirektör, Staffan Edler.

Annons

Det var i fredags som Säpo offentliggjorde sitt beslut. På en femgradig skala uppgraderas hotnivån från två till tre; från lågt hot till förhöjt.

På lokal nivå finns det ingen anledning till omedelbar aktion, menar Håkan Modin, operativ chef vid Jämtlandspolisen.

– Vi har tagit del av Säpos utskick, men det är inget som föranleder någon lokal aktion från vår sida som läget ser ut nu, säger Modin.

Länsstyrelsens försvarsdirektör Staffan Edler berättar att beskedet ger anledning att ta upp frågor om krisberedskap.

– Hittills har vi inte gjort något, men vi har träffar med tjänstemannaberedskapen varje måndag och kommer att ta upp frågan, säger Edler.

Vilka är det som kommer att delta?

– Det är länsstyrelsen, polisen, räddningstjänsten och SOS som kommer att träffas.

Brukar ni jobba med sådana här frågor annars?

– Det var ganska länge sedan vi tog upp sånt här, men nu finns det anledning att göra det, säger Staffan Edler.

Mittuniversitetets nya program för Risk- och krishantering ska behandla Säpos beslut i undervisningen.

– Det hör till sådant som vi diskuterar kring och det kan vara bra att ta upp aktuella frågor, säger Jörgen Sparf, programansvarig.

Varför är det viktigt att ta upp?

– Av flera anledningar. Dels för att få kunskap om vilka grader det finns på den här skalan och vad dom egentligen står för och innebär. Det är viktigt att man förhåller sig kritisk till sådana här höjningar, eftersom det bland annat genom sociala medier finns risk för ryktesspridningar.

– Utan att vara allt för cynisk kan jag också tycka att det är nyttigt med en höjning, så man får känna på vilka åtgärder det är som införs, säger Jörgen Sparf.

Vad som diskuterades under gårdagens möte mellan ovan nämnda instanser var det ingen som kunde gå in på närmare på. Sent på måndagseftermiddagen gick UD ut och rådde svenska resenärer i Europa till "ökad vaksamhet och allmän försiktighet".