Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera allvarliga fall av nätsexbrott mot barn

Nätsexbrott mot unga blir allt vanligare. Många gånger utger sig förövaren för att vara jämnårig.

Annons

Att kontakta barn på internet i sexuella syften är förbjudet i lag sedan 2009. Brottet kallas i vardagstal för grooming, ett i grunden engelskt ord i betydelsen att förbereda för ett sexuellt övergrepp.

Ofta är det svårt för offret att från början förstå att han eller hon är utsatt för ett groomingförsök.

Polisen varnar för fenomenet och ber unga akta sig för människor som vill ha lättklädda bilder eller träffas på riktigt efter att ha mötts online.

Caroline Engvall, journalist och författare, har skrivit bland annat boken "Skuggbarn" om barn som råkat illa ut efter nätkontakter med sina gärningsmän. Boken bygger på berättelser från verkliga fall.

Hur ser det typiska nätsexbrottet mot unga ut?

Det finns naturligtvis många olika tillvägagångssätt, jag studerar just nu många av dem i arbetet med min nya bok, som handlar om spridning av sexuella bilder och filmer bland unga. Det man kan se är vanligt är förövare som trålar brett, som går på många olika barn på nätet i hopp om att få napp. Man har ofta ett enormt driv, är envis och kommer ganska snart in på hot och påtryckningar. Det kan vara mycket svårt för ett barn att stå emot.

Vad kan samhälle och föräldrar göra för att förhindra och upptäcka dessa brott?

Vara engagerade och nyfikna på barnens nätvardag. Inte övervaka eller spionera, det kan få motsatt effekt, men däremot visa att man har koll på saker som kan hända på nätet idag, ta upp det runt matbordet (ett utmärkt tillfälle är när man läser den här artikeln och då spinna vidare på har du hört om det har hänt på din skola). Vänta inte med samtalet, räkna med att barnen stöter på sådana här påtryckningar på nätet redan när de börjar surfa.

Fungerar groominglagen?

Inte som den är utformad idag. Idag krävs fyra förutsättningar för att lagen vuxnas kontakt med barn i sexuellt syfte ska fungera. Två av dem är inget problem i dagsläget: det måste finnas ett brottsoffer, ett barn under 15 år, och det ska vara en vuxen som tar kontakt i syftet att begå ett sexualbrott mot barnet. Den tredje punkten handlar om att den vuxne och barnet ska komma överens om tid och plats. Det kan ske på exempelvis Skype eller chatappen Kik. Den vuxne ska också göra en aktiv handling för att mötet ska bli av, till exempel boka ett hotellrum eller sätta in pengar på ett kontantkort. Det är lite absurt att barnet ska behöva göra en överenskommelse om att bli våldtagen.