Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera allvarliga brister på gymnasieskola

Inga nedskrivna ordningsregler, inte rätt anställda lärare och otydligheter kring rektorns ansvar är några av bristerna som upptäckts på Östersunds gymnasieskola.

Annons

Skolan får kritik av Skolinspektionen på totalt sju punkter. Vid en inspektion vid två tillfällen i maj i år upptäcktes bland annat att skolan inte har några nedskrivna ordningsregler. Enligt personalen beror det på att de arbetar så att reglerna blir synliga ändå. Men Skolinspektionen skriver i sin rapport att "användandet av oskrivna regler ökar risken för att elever och personal ofrivilligt bryter mot regler man inte hunnit anamma, vilket kan skapa otrygghet och riskerar att störa studieron".

Skolan får också kritik för sitt sätt att anordna praktikplatser till de elever som pluggar på de högskoleförberedandeprogrammen. Bristerna handlar om ansvaret att hjälpa eleverna att skaffa lämpliga praktikplatser och handledare. Det finns även brister i kopplingen mellan lärandet ute på praktikplatserna och vad som står i programmålen. "Detta är allvarligt med tanke på att sex veckor sammanlagt används för praktik", skriver Skolinspektionen.

Skolans betygskataloger är inte heller rätt utförda. Betyg har i vissa fall ändrats utan att det har daterats, motiverats eller signerats. "Det fanns även exempel på att elever saknade betyg i något enstaka ämne men att skälet inte kodats in i betygskatalogen", skriver Skolinspektionen.

Skolan behöver även bli tydligare i att visa rektorns mandat. I dag vänder sig några lärare till skolans styrelse i stället för rektorn i frågor som är rektorns ansvar.

Vissa lektioner har också undervisats av lärare som inte är anställda av skolan, något som strider mot skollagen och är ett krav för att skolan ska ha rätt till ekonomiskt bidrag.

Östersunds gymnasieskola är en fristående skola som startade 2007. På skolan finns barn- och fritidsutbildningen, samhällsvetenskaplig inriktning, naturvetenskapsprogrammet, humanistiska programmet samt lärlingsutbildning inriktning personlig tränare inom barn- och fritidsprogrammet.

Skolan har i dag drygt 320 elever.