Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vill utbilda sig med hästar

Intresset för hästutbildningar ökar. På Wången märks det tydligt i år.

– Jag har funderat hela livet på hur jag ska kunna utbilda mig inom häst, säger Joanna Sätter, som går hippologprogrammet.

I år har nio studenter kommit in på universitetsutbildningen till hippolog på Wången och hela 26 elever har börjat på gymnasiet. Både på hippologprogrammet och på gymnasiet kan man välja inriktning islandshäst eller travsport.

Joanna Sätter från Mattmar har hållit på med islandshästar i större delen av sitt liv. Nu går hon andra året på hippologprogrammet, med inriktning islandshäst.

– Jag hörde talas om att det fanns en hippologutbildning med islandshästinriktning och kände att det här är riktat till mig, säger Joanna Sätter.

På hippologutbildningen varvas teoretiska studier med praktiskt arbete. Joanna Sätter har som långsiktigt mål att kunna forska på hästar. Hon har även planer på att jobba som instruktör, något som studierna på Wången ger behörighet till.

– Ska man lyckas som forskare måste man ha stor inblick i vad det handlar om. Hur man undervisar, hur hästar tränar och hur de tävlas. Jag undervisar så mycket jag hinner, säger Joanna Sätter.

I sommar arrangerar Wången SM för islandshästar, ett evenemang som Joanna Sätter siktar på att kvala in till.

Varför ökar intresset för hästutbildningar, tror du?

– Det vet jag faktiskt inte. Överlag säger man att hästsport växer, framför allt på hobbynivå, det genererar också fler intresserade på skolan,

Hipplogutbildningen är fullsatt i år och på gymnasieutbildningen är det länge sedan Wången hade så många nya elever. Ida Lindberg från Hackås och Linn Bäckman från Bräcke har valt att gå travsportinriktningen.

– Jag har hållit på med hästar sedan jag var väldigt liten, mest ridhästar. Sedan började jag ta in hästar i ett travstall och fastnade för travet då. Sedan gjorde jag min praktik där i åttan och kände att jag ville hålla på med trav, säger Ida Lindberg.

Hon vill även fortsätta med ridsporten eftersom hon tycker att de olika inriktningarna kan lära sig av varandra.

Linn Bäckman började även hon med ridhästar och kom in i travsporten efter att ha hjälpt till med att träna två kallblod. Hon gillar att se utveckling i hästar och känna kraften i dem när de springer. Hon är nöjd med studierna på Wången så här långt.

– Jag har inte gått här så länge, men jag tycker att det verkar roligt. Som det ser ut nu är det väldigt roligt.

Båda har som mål med utbildningen att ta licens både för sulky och monté (travridning) och att börja jobba hos någon tränare efter avslutat gymnasium.