Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler väljer cykeln - året om

Östersunds cykelreparatörer märker att cyklarna nu plockats fram och ser samtidigt en cykeltrend som bara växer.

65-årsjubilerande Egons cykelaffär känner av ett ökat tryck från Östersunds cyklande befolkning som nu strömmar in till butiken och vill ha hjälp med punkteringar och service av sina cyklar efter vintern. En service som kan bestå av allt från justering av växlar, genomgång av bromsar, riktning av hjul, smörjning av olika cykeldelar och byte av bromsklossar.

– Hit kommer alla sorts människor. Just nu är det en del punkteringar eftersom det finns mycket grus och glas på vägarna, säger Kim Bengtsson, som berättar att de flesta av kunderna vill få snabb hjälp på grund av tidsbrist och då hellre betalar än gör jobbet själv.

Stefan Persson kommer in med barnbarnet Linus däck i handen.

– Kedjan hoppar av hela tiden och det är en kedjekrans som är trasig, säger han och får hjälp.

Många Östersundare har också fortsatt att cykla även under vintern och vill nu skifta sina vinterdubbdäck mot sommardäck. Och Fredrik Wikner på cykelaffären Velo märker av den trenden och ser fler anledningar till den:

– Det är mer populärt att röra på sig hela året och nu finns det bra material för det också. Och Östersunds kommuns kampanj "Vintertramparna" är ett bra initiativ att få fler att röra på sig. Sedan plogar de vintervägarna, som underlättar vintercykling, säger Fredrik Wikner som själv är cyklist på elitnivå.

Han ser också en tydlig skillnad mellan olika cyklister.

– Suget att cykla verkar komma tidigare bland de som cyklar mountainbike än de som kör på landsväg, säger han.

När LT besöker Cykelverkstaden på Storgatan är det på årsdagen Stefan Källman öppnade dörrarna till sin lokal.

Här erbjuds kunderna ett lite annorlunda koncept, nämligen vinterförvaring av sina cyklar som sedan kan hämtas ut på vårkanten.

Även Stefan Källman märker av ett ökat cykelintresse i Östersund.

– Cyklingen har exploderat. Det är en kombination av att vi lever hälsosammare, men att det även är tuffare tider då många inte har råd med en bil. Sedan är ju kommunens och samhällets engagemang för miljön och cykling större nu.

Vad kan man göra själv för att slippa lämna in sin cykel?

– Smörj kedjan, för växlarna går sämre och kransarna slits om man inte är noga med det. Och pumpa däcken för att undvika punkteringar. Jag tycker generellt att folk är dåliga på att sköta sina cyklar faktiskt. Var rädd om cykeln så håller den längre.