Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga överdoserar GHB

Samtidigt som allt fler överdoserar drogen GHB sprider sig inte missbruket över landet, utan stannar kring Göteborg och Sundsvall.

Två unga kvinnor vårdas på intensiven på Sundsvalls sjukhus efter överdoser natten till lördagen.

Annons

Kai Knudsen, drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har följt statistiken sedan 2002 och berättar att antalet GHB-överdoser har ökat för varje år.
– Förra året hade vi 144 överdoser i Göteborg, vilket var rekord. I Sundsvall hade man för något år sedan haft ett hundratal fall under en sexårsperiod. Det går uppåt hela tiden.
GHB förekommer huvudsakligen i Göteborg, där den först dök upp under 1990-talet, och i Sundsvallsområdet. Där ökar användningen stadigt, men någon större spridning i övriga Sverige har aldrig förekommit, berättar Kai Knudsen.
– GHB behöver man tillverka från vissa grundsubstanser. Det har skett en lokal tillverkning och distribution i Göteborg och Sundsvall under många år. I övriga Sverige har det varit relativt liten användning.
Oförutsägbar drog
Totalt fick fyra unga kvinnor vårdas på Sundsvalls sjukhus sedan de fått i sig överdoser av GHB och/eller GBL på en fest i Härnösand under natten till lördagen. För två av kvinnorna, 18 respektive 19 år gamla, är tillståndet allvarligt.
– Vi larmades dit strax efter midnatt. Det var en väldigt stökig fest. Två av tjejerna var medvetslösa och den tredje satt och skrek rakt ut, berättar Tommy Nygren, vakthavande befäl vid Sundsvallspolisen.
Att överdoser är så vanliga beror på att effekterna är mycket svåra att förutsäga. GHB hämmar andningen och överdoser kan leda till försämrad andningsförmåga, medvetslöshet, allvarliga hjärnskador och döden.
– Det är en väldigt läskig drog på det viset. Internationellt menar man att den ändå är relativt snäll, men vi har sett ett 30-tal dödsfall i Göteborg, säger Kai Knudsen.
GBL ännu inte klassat
Men så länge andningen inte har upphört helt och man kommer in till sjukhus snabbt är chansen god att klara sig, säger Kai Knudsen.
– Det händer att folk dör på sjukhus också, men oftast vaknar man till inom tre till fem timmar och kan vanligen skrivas ut samma dag. Vid upprepat intag blir det snabbt ett tungt missbruk.
GHB är narkotikaklassat, däremot inte lösningsmedlet GBL som omvandlas till GHB i kroppen. Kai Knudsen anser att GBL bör narkotikaklassas så snart som möjligt, vilket föreslogs i den senaste statliga narkotikautredningen.
– GBL är på sätt och vis ännu farligare. Eftersom det omvandlas i kroppen ger det inte lika mycket kick. Så när man tar det känner man först ingenting och därmed är risken stor att man tar alldeles för stora doser.

Mer läsning

Annons