Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga lärare förlorar jobben när 65-åringarna jobbar vidare

/
  • Jan Johansson är 65 år och jobbar kvar som områdesrektor för samhällsprogrammet i Jämtlands gymnasium.

Jämtlands gymnasieförbund har kartlagt hur många av lärarna som fyller 65 i år och som planerar att gå i pension. Bara två av femton har hittills signalerat att de vill bli pensionärer, resten jobbar vidare.
– Ett fyrtiotal tjänster ska bort 2009 och pensionsavgångarna kan vara en del av det. Men det ser ut att bli en liten del, säger Mona Modin Tjulin, s, ordförande i Jämtlands gymnasieförbund.

Annons

Kraftigt minskande elevkullar de kommande åren tvingar Jämtlands gymnasium att dra åt svångremmen rejält. Man ska spara drygt hundra miljoner kronor de kommande sju åren, varav femton miljoner kronor i år. Gymnasieförbundet tvingas nu säga upp personal på sina skolor.

Många lärartjänster kommer att försvinna och senast förra veckan uttalade sig Mona Modin Tjulin i LT om den allvarliga situationen och om sin förhoppning att pensionsavgångarna skulle kunna lösa en del av problemet:

– En stor del av personalen är 40-talister som är på väg att gå i pension och förhoppningsvis matchar det bra i förhållande till personalminskningarna, sa hon då.

Men så ser det alltså inte ut att bli. Yngre lärare kommer att sägas upp när 65-åringarna väljer att jobba kvar till 67.

En av dem som fyllt 65 men som fortsätter på sitt arbete är Jan Johansson, områdesrektor på samhällsprogrammet i Jämtlands gymnasium.

– Det är väldigt roligt att jobba, jag trivs och folk vill ha mig kvar. Då finns det ingen anledning att sluta, säger han. Han och tre andra i personalen på samhällsprogrammet har fyllt 65.

– Regeringen har gjort det förmånligare att arbeta efter 65. De jag pratat med säger ”jag tar ett år i taget”, lagen ger ju alla rätt att jobba till 67.

Samtidigt beklagar han att det innebär att yngre lärare inom gymnasieförbundet kommer att sägas upp till följd av de stora besparingarna.

– Visst har jag tänkt på det här. Ibland har jag fått lite dåligt samvete för att jag tar upp platsen för någon yngre. Men jag tycker mycket om mitt arbete och har en hel del erfarenhet som behövs nu i den turbulens som råder.

Jan Johansson räknar med att jobba året ut.

– Som områdesrektor har jag ett specialförordnande 2009 ut, sen får det bli pension för min del.

Mer läsning

Annons