Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler sköterskor krävs

Vårdförbundet beskriver arbetssituationen i landstinget under sommaren som mycket besvärlig och tung för vår personal. Vi håller med om detta. Om än situationen varit bättre i år än förra sommaren så är läget inte hållbart. Det är knappast någon tröst för någon att problemen är likartade i hela landet.

Det råder stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor och antalet minskar stadigt. Genomsnittsåldern är hög och många kommer de närmaste åren att gå i pension. Under de senaste 20 åren har andelen utbildade specialistsjuksköterskor sjunkit från 70 procent till 40 procent. Vårdförbundet anser att nivån bör ligga på 70 procent.

Vänsterpartiet är överens med Vårdförbundet om det behövs fler sjuksköterskor med specialistkompetens i vården. Men vi behöver också fler av andra yrkeskategorier som t ex arbetsterapeuter, tolkar, läkarsekreterare och inte minst undersköterskor. Det behöver utbildas fler till vårdyrken och vårdyrken måste bli mer attraktiva så att fler söker sådana utbildningar. Då krävs både högre lön för flera grupper, däribland sjuksköterskor och undersköterskor, och ett rimligare arbetstempo.

Därför föreslår Vänsterpartiet en storsatsning på drygt 4 miljarder kronor till sjukvården i budgetmotionen för 2014. Av dessa ska en miljard gå till betald specialistutbildning för sjuksköterskor.  I Vänsterpartiets förslag till statsbudget finns dels en finansiering av utbildningsanställningar, dels en utökning av platser på utbildningarna med 400 platser. Vårt förslag om utbildningsanställningar för specialist kompetens för sjuksköterskor är helt enligt Vårdförbundets modell.

Vi har dessutom en långsiktig satsning (under 10 år) på utbildningsvikariat för kompetenshöjning av kommunal vårdpersonal där många saknar rätt gymnasieutbildning.

Vi vänsterpartiet delar Vårdförbundets syn på behovet av ökad kompetens och bättre utbildningsvillkor och vi har förslag som åtgärdar bristerna.

Jessika Svensson 1:a namn på riksdagslistan för Jämtlands län för Vänsterpartiet

Mona-Lisa Norrman, 1:a namn på landstingslistan för Jämtlands län för Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel