Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler nattvandrare till Yran sökes

Många ungdomar gör sin alkoholdebut under Yranfestivalen, som drar igång på torsdag. Thomas Rönning vill se fler nattvandrande vuxna ute då.

I nuläget är nattvandrarstyrkan endast hälften så stor som den var i fjol.

– I morse (läs måndag) var det 35 som hade anmält sig, säger Thomas Rönning, samordnare för nattvandring.nu i länet, han arbetar också inom socialtjänsten i Östersunds kommun.

Han fick in ytterligare fem anmälningar fram till måndagseftermiddagen.

Helst vill han ha 70 nattvandrare per kväll, det vill säga torsdag, fredag och lördag.

– Förutom student och skolavslutning är Yran den största festhelgen bland ungdomar. Många gör sin alkoholdebut och med det följer en del tråkigheter, fylla, misshandel, skadegörelse, våldtäkter och narkotikabrott, säger Thomas Rönning.

– Det blir lugnare när det finns vuxna ute och mycket av tråkigheterna kan stävjas.

Under Storsjöyran kommer nattvandrarna och socialtjänsten att ha sin bas på Solliden, i Brytpunktens lokaler. Ungdomar, under 18 år, som druckit alkohol och inte kan ta hand om själva tas om hand där. Där kan ungdomar sova, nyktra till och vänta på att bli hämtade av sina föräldrar.

– I bland kan de dröja länge innan föräldrarna kan komma.

I lokalerna finns möjlighet för ungdomarna att sova, där finns duschar, toaletter, och möjlighet att tvätta kläder.

– Vi får låna sängkläder och nattsärkar från Östersunds sjukhus, säger Thomas Rönning.

Det kommer också att finnas frivilliga från Röda korset där för att bevaka ungdomarnas hälsa och sköta om dem som behöver hjälp, och tillkalla sjukvård om till exempel någon skulle bli alkoholförgiftad.

Nattvandrarna kommer till största delen att befinna sig i andra områden är just Yranområdet.

– Inom festivalområdet finns det så många andra, ordningsvakter och polis, vi gör bättre nytta utanför, till exempel i parkerna.

Nattvandrarna går i grupper och gör tvåtimmarspass i olika områden de tilldelas. Men de häller inte ut alkohol och de ringer inga föräldrar.

– Ungdomarna ska inte springa när de ser oss nattvandrare. De finns andra, socialtjänst och fältarbetsgruppen som tar hand om de andra bitarna, som att ringa föräldrar. Vi skapar relationer med ungdomarna.

Han berättar om en kille han träffat på en gång som tillsammans med några vänner var på väg till en fest.

– Han ville egentligen inte följa med men vågade inte lämna gruppen. När vi kom kände han att det blev naturligare för honom att avvika.

I Jämtlands län finns 12 nattvandrargrupper, från Funäsdalen i söder till Frostviken i norr. Fem grupper finns i Östersund. Samtliga är inbjudna att delta under Yran.

– Intresset för att nattvandra har ökat och det har startats fler grupper i länet. En grupp på Körfältet är den som senast startat, säger Thomas Rönning.