Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler närvarande poliser i Frostviken

Fler poliser och brandmän till Gäddede i ett svensknorskt samarbete? Förutsättningarna utreds just nu.

Önskemålet om fler poliser, eller kanske framför allt synligare och mer närvarande poliser, har funnits länge i Frostviken.

En förstudie inom projektet Vaajma där fyra kommuner ingår (Strömsund, Krokom, Lierne och Röyrvik) ska bland annat titta på detta.

– Det handlar framför allt om en förstudie om vad man kan göra för ett gränsöverskridande samarbete, säger Iréne Tängmark, säkerhetsansvarig på Strömsunds kommun.

– Ett av de områden vi tittar på är naturligtvis Gäddede. De har mycket närmare till norska sidans samhällen än andra samhällen på den svenska.

Förstudien ska granska ett svensknorskt samarbete i ett brett perspektiv vid den jämtländska och norska gränsen.

Ett konkret förslag är att installera polismyndigheten i den befintliga brandstationen i Gäddede.

– Det finns lokaler som räddningstjänsten i dag hyr där man skulle kunna inhysa andra funktioner och få en samarbetsform som kan bli spännande, säger Iréne Tängmark.

Men hon påpekar samtidigt att det är polismyndigheten själv som bestämmer om de behöver en lokal i Gäddede.

– Sen kan inte jag säga att polismyndigheten ska stationera någon polis där, men vi kan åtminstone se till att de får en lokal när de är där uppe.

Förstudien tittar extra noga på samarbetet vad gäller så kallade blåljusmyndigheter; polis, räddningstjänst och ambulansverksamhet.

– Det stora bekymret polisen, räddningstjänsten och kommunen har är att kunna upprätthålla beredskapen. Det är kanske där vi kan stödja varandra och inte köra slut på de människorna som finns, utan hjälpas åt.

# Ser ni över möjligheter att samarbeta vad gäller andra samhällsfunktioner?

– Studien går framför allt ut på ett polisiärt samarbete. Men vi tittar också på andra delar. Vi har naturbevakningen som länsstyrelsen har, vi har fjällräddningen som ligger under polisen. Och ambulansen som ju redan finns däruppe.

Iréne Tängmark hoppas att Sverige och Norge kan hitta samarbetsformer som fungerar men påpekar samtidigt att hon inte vill bygga upp för stora förhoppningar.

– Det är ett spännande projekt, men samtidigt vet vi inte hur mycket man kan säga utan att det kan bli förhoppningar som inte uppfylls. Det är ju inte meningen att det ska bli tio poliser i Gäddede utan mer samlokaliseringar och förbättring av det läge vi har.

Dessutom finns problem med lagar och regler över nationsgränserna som kanske inte är kompatibla.

– Hur långt man kan komma vet vi inte. Det finns en massa hinder i form av lagar och regler och EU-gränser. Men det är det vi ska undersöka.

Förstudien ska vara klar och presenteras i maj.