Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler löften om en otrygg arbetsmarknad

Regeringen har i flera år varit i bråk med EU-kommissionen om Sveriges regler för visstidsanställningar, då kommissionen hävdar att systemet bryter mot EU:s regler och utnyttjas av arbetsgivare när visstidsanställningarna går att stapla på varandra. Regeringen har vägrat lyssna på EU-kommissionen och hävdar att det inte finns några problem med systemet. Detta trots att en undersökning från fackförbundet TCO visat att hela 65 000 personer i dag har varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i mer än fem år.

Nu öppnar dessutom Alliansen i sitt valmanifest för en ännu otryggare arbetsmarknad genom ett förslag på att förlänga provanställningstiden från 6 till 12 månader. Precis som att det visat sig att staplandet av visstidsanställningar leder till en otryggare arbetsmarknad öppnar förslaget för ännu fler möjligheter till utnyttjande. Utnyttjande av lätt utbytbara arbetstagare som i rädsla att bli av med sin provanställning anpassar sig till dålig arbetsmiljö, stress och ovisshet om framtiden.

Alliansens vallöften är inget annat än löften om en otrygg arbetsmarknad där arbetsgivarna har all makt och arbetstagarna får anpassa sig till otryggheten. Det är minst sagt oroväckande.