Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler lärare ska kunna göra karriär

Strömsunds kommun vill ansöka om pengar för att täcka 16 karriärtjänster som förstelärare för läsåret 2014/15.

Förslaget finns med på kommunstyrelsens möte till veckan där politikerna föreslås utöka antalet tjänster för förstelärare.

Kommunen har redan fem förstelärare och ersättningen är 85 000 kronor, i snitt 5 000 kronor mer i månaden.

Pengarna kommer från det statsbidrag regeringen beslutat om till kommuner som satsar på det här.

Karriärtjänsterna ska göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisning, är det tänkt och den 1 mars är sista datum för ansökan.

Formerna för de uppdrag förstelärarna har ska utarbetas närmare av kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Den som kommer i fråga för sådan tjänst ska vara en särskilt yrkesskicklig lärare med kompetens som bedöms kunna utveckla skolan och elevernas måluppfyllelse.

I debatten om Sveriges fallande skolresultat skriver Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i DN-debatt att den angelägna reformen om förstelärare riskerar att haverera på grund av kommunernas bristande vilja och intresse

Förbundets egen undersökning visar nämligen att en tredjedel av kommunerna avstår från karriärtjänster genom att inte inrätta dem eller inte söka hela beloppet.