Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvinnor drabbas av KOL

Allt fler kvinnor i Jämtland dör av lungsjukdomen KOL.

På tio år har dödssiffran stigit med 67 procent.

Hjärt-Lungfonden larmar nu om den oroande utvecklingen. Uppskattningsvis 500 000 tusen svenskar är drabbade, vilket gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar. Årligen dör 2 600 personer av KOL i Sverige.

Enligt forskning så drabbas kvinnor i större utsträckning än män. I Jämtland är trenden oerhört tydlig. 1998 dog 15 kvinnor av KOL i Jämtland. Tio år senare var dödssiffran uppe i 25 kvinnor – en ökning med 67 procent. När samma tidsperiod räknas in för männen så har dödsantalet minskat från 25 till 21. Detta visar statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Den största riskfaktorn för att drabbas av KOL är sedan länge känt som rökning. Att dödssiffran nu har stigit tros vara ett resultat av den utbredda rökningen på 60 och 70-talet.

– Nästan all dödlighet i KOL kan förebyggas om patienterna hittas i tid och lyckas sluta röka. Det bästa är naturligtvis att inte börja röka alls, och därför är det oroväckande att rökningen återigen ökar bland unga kvinnor. KOL innebär både ett personligt lidande och kostnader för samhället, säger Ulrica Klettner, informationschef på Hjärt-Lungfonden.