Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler klagar på Försäkringskassan

Försäkringskassan har stora problem med sena utbetalningar av sjukersättning och föräldrapenning och allt fler är missnöjda med servicen.

Annons

Under andra halvåret 2008 inkom 1 774 klagomål om handläggningar, jämfört med samma period förra året då de var under 1 000, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Dessutom krävde 100 fler än året innan skadestånd från kassan. Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender säger att väntetiderna varit orimligt långa och att hon har förståelse för att folk är upprörda.

– Det är väldigt beroende på att vi har organiserat om och så har vi många medarbetare som är nya på sina jobb, säger hon till Ekot.

Det yttersta ansvaret för hur omorganisationen gick till hade Försäkringskassans förre generaldirektör Curt Malmborg som avgick vid årsskiftet.

Omorganisationen har tärt på Försäkringskassans ekonomi. För att inte överskrida anslagen måste myndigheten minska kostnaderna med minst 900 miljoner kronor.

Så stora besparingar går inte att göra utan att det påverkar handläggningen av olika ärenden, enligt Statskontoret som konstaterar att det återigen finns risk för stora förseningar i utbetalningarna.

Adriana Lender har sagt att hon inte utesluter att Försäkringskassan måste gå till regeringen och be om förstärkning i budgeten.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson sade tidigare i veckan att hon vill vänta och se vad Försäkringskassan själv kommer fram till innan hon uttalar sig om ett eventuellt tillskott av pengar.

– Det är ju kända fakta att det finns ett förväntat underskott i ekonomin för kommande år men hur stort det är vet vi inte än. Jag har inte fått någon prognos från Försäkringskassan ännu, sade Cristina Husmark Pehrsson till TT.

Cristina Husmark Pehrsson ska träffa styrelsen för Försäkringskassan den 28 januari.

Annons