Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler frukter kan förlänga livet

Ett par äpplen extra varje dag skulle kunna få dig att leva längre.

Det tror brittiska forskare som vill att den rekommenderade dagsdosen frukt och grönt höjs. Men få svenskar kommer ens upp i de nivåer som gäller i dag.

Bara två av tio svenskar når upp till rekommendationen om 500 gram per dag men ändå vill inte Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, kalla oss dåliga på att äta frukt och grönt.

– Vi äter mer frukt och grönt nu än tidigare. Tillgängligheten har ökat, många har frukt på jobbet och de flesta restauranger har bra salladsbord, så vi är på väg mot rätt håll, säger hon.

Femhundra gram kan motsvara exempelvis tre frukter och två nävar grönsaker. Det är ungefär samma rekommendationer som i Storbritannien: "5-a-day", alltså fem portioner om dagen. Men nu föreslår forskare att nivån bör höjas. En studie publicerad i Journal of Epidemiology and Community Health visar nämligen att risken att dö i förtid minskar ju mer frukt och grönt man äter. Minst sju portioner minskade risken med 42 procent.

Livsmedelsverket ändrar inte sina rekommendationer utifrån en enskild studie.

– Men jag vill heller inte säga att 500 gram är skrivet i sten, självklart följer vi forskningen. Men det är viktigt att komma ihåg att det är minst 500 som gäller, det är inte så att det är ett tak, säger Åsa Brugård Konde.

Att fler frukter varje dag innebär mer socker i kroppen tycker hon inte är något man ska oroa sig för.

– Det är sant att det innehåller fruktsocker, men det innehåller också en massa näring. Det går inte att jämföra med läsk som bara innehåller socker.

Från en tandläkares synvinkel är dock frukten lite av ett "dilemma", säger Peter Lingström, professor i cariologi vid Göteborgs universitet. De är på många sätt nyttiga för kroppen, men samtidigt innehåller de sockerarter och exempelvis citrusfrukter och äpplen är sura.

– Det innebär att man både har en risk för frätskador och en risk för karies. Så rekommendationen från vårt perspektiv är att försöka begränsa antalet intag och inte äta vid sju olika tillfällen.